Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, εν έσω αντιδράσεων για πληθώρα ζητημάτων πληθώρας στελεχών της, ο Τσίπρας αντιμετώπισε τις κριτικές συνολικά, πλέκοντας έναν επικοινωνιακό διθύραμβο για τα στελέχη που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο.
«Οφείλουμε να τιμήσουμε τη στήριξη και εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός μέσα σε επτά μήνες, πράγμα που μας γεμίζει με ευθύνες να ανταποκριθούμε και να φανούμε άξιοι της επιλογής να κυβερνήσουμε, να φέρουμε τις αναγκαίες τις αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος για να ανασάνει» είπε και ζήτησε σκληρή δουλειά από όλους, με συλλογικότητα χωρίς ιδιοτέλεια.
«Ευθύνη μας είναι να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ώστε σε 4 χρόνια να έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που θα έχει φύγει από την επιτροπεία των δανειστών με πρόσημο προστασίας των πιο αδύναμων» τόνισε πρωθυπουργός.
Ο Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο το οποίο θα στηρίζεται όπως εξήγησε στο σεβασμό και προστασία της εργασίας και στην αναδιανομή των βαρών. Η βασική στόχευση θα είναι η καινοτομία και τα υψηλά προσόντα των Ελλήνων.
«Για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτόν τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό» είπε ο κ. Τσίπρας απαιτείται, αποκατάσταση ομαλότητας ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος. Τόνισε δε ότι υπάρχει η υποχρέωση της γρήγορης υλοποίησης των συμφωνηθέντων χωρίς χρονοτριβή. Στο πλαίσιο αυτό άμεση προτεραιότητα είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η κρίσιμη συζήτηση για την απομείωση του δημόσιου χρέους και για να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο πρωθυπουργός έσπευσε να υπερασπιστεί την προηγούμενη διακυβέρνηση τονίζοντας ότι δεν πρέπει να χάσουν «ούτε σπιθαμή από το κερδισμένο έδαφος της διαπραγμάτευσης».
Τα νομοσχέδια που είναι ώριμα αρκετά προς ψήφιση ανακοίνωσε επίσης ο πρωθυπουργός τα οποία α αφορούν το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, τη λαθρεμπορία των καπνικών, το νομοσχέδιο που ρυθμίζει θέματα παιδείας, το νομοσχέδιο για τη συνεταιριστική οργάνωση των αγροτών και το νομοσχέδιο για την έρευνα και την καινοτομία.
«Στην υγεία πρέπει να προχωρήσουμε οργανωμένα και γρήγορα ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αναβάθμισης του εθνικού συστήματος υγείας και πρέπει να βάλουμε ως μεγάλο στόχο τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρόνοιας και πρωτοβάθμιας φροντίδας που μπορεί να αποτελέσει μεταρρύθμιση ιστορικής σημασίας, μια μεταρρύθμιση εμβληματική για την ελληνική κοινωνία» συμπλήρωσε.
«Αντιστοίχως εμβληματική πρέπει να είναι και η παρέμβαση μας στα ζητήματα της παιδείας και της έρευνας» πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε πρώτιστη ανάγκη «να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό μας και να αφήσουμε το στίγμα με μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που θα αντιμετωπίζει παθογένειας και δυσλειτουργίες».