Τετάρτη, 4 Αυγούστου, 2021

Ομαδική εκτέλεση στην Ινδονησία προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις σε Αυστραλία και Βραζιλία

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Ένα εκτελεστικό απόσπασμα στην Ινδονησία εκτέλεσε οκτώ καταδικασμένους εμπόρους ναρκωτικών από διάφορες χώρες, νωρίς την Τετάρτη, με αποτέλεσμα η Αυστραλία να ανακαλέσει τη διπλωματική της αποστολή στην Τζακάρτα και παράλληλα, να προκληθεί η οργισμένη αντίδραση της Βραζιλίας.

Οι ηγέτες της Αυστραλίας και της Βραζιλίας είχαν κάνει προσωπικές εκκλήσεις για επιείκεια προς τους πολίτες τους που βρίσκονταν ανάμεσα στους καταδικαστέους, αυξάνοντας τις προκλήσεις για το νέο πρόεδρο της Ινδονησίας, Joko Widodo, ο οποίος έχει εντείνει τον ρυθμό των εκτελέσεων από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η Αυστραλία έχει βαθιές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με τη γείτονά της, ενώ η Βραζιλία διαθέτει ένα εμπορικό πλεόνασμα της τάξης των $ 5.000.000.000  με την μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας. Την ίδια στιγμή, η Βραζιλία φλερτάρει με τον κίνδυνο να χάσει μια σημαντική στρατιωτική εξαγωγική συμφωνία με την Ινδονησία εξαιτίας των εκτελέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάκληση πρεσβευτή είναι ένα βήμα το οποίο σπάνια λαμβάνεται από την Αυστραλία, και το οποίο ποτέ στο παρελθόν δεν έχει τεθεί σε ισχύ εξαιτίας της εκτέλεσης ενός κρατουμένου.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανέφερε σε μια δήλωσή της ότι συγκλονίστηκε από την είδηση, η οποία σηματοδότησε την δεύτερη εκτέλεση Βραζιλιάνου υπηκόου στην Ινδονησία σε διάστημα τριών μηνών, παρά τις προσωπικές εκκλήσεις της Προέδρου Dilma Rousseff.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας από την πλευρά του δήλωσε ότι βρισκόταν στο στάδιο αξιολόγησης των σχέσεων με την Ινδονησία πριν την απόφαση για λήψη οποιωνδήποτε μέτρων, αλλά τόνισε ότι δεν σχεδιάζει προς το παρόν να επανατοποθετήσει τον πρώην πρέσβη της στην Τζακάρτα, ο οποίος είχε ανακληθεί μετά την πρώτη εκτέλεση, τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα, η Τζακάρτα είχε απορρίψει αιτήματα από όλο τον κόσμο περί χορήγησης  αμνηστίας στους οκτώ εμπόρους ναρκωτικών, στους οποίους περιλαμβάνονται επίσης υπήκοοι από τη Νιγηρία και την Ινδονησία. Παρόλα αυτά, μια Φιλιππινέζα που ήταν καταδικασμένη σε θάνατο μαζί τους κατάφερε απροσδόκητα να γλιτώσει.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο στην Αυστραλία, όσο και σε όλο τον κόσμο, οι υποστηρικτές αυτών που εκτελέστηκαν εξέφρασαν τη θλίψη, το σοκ και την οργή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή

Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων