Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ: Οι 12 μεταρρυθμίσεις για την οικονομία -Τι εξήγγειλε για την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας

Απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, αναλύοντας 6 αποφάσεις της κυβέρνησης για τον τομέα της άμυνας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, όπως και 4 ναυτικών ελικοπτέρων Romeo, μεταξύ άλλων. Επίσης, εξήγγειλε 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις σε βάθος 5ετίας, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.

«Είναι 6 εμβληματικές αποφάσεις που πολλαπλασιάζουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε τις εξής αποφάσεις:

– Η Πολεμική Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής τέταρτης γενιάς. «Μια κίνηση που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν».

HTML tutorial

– Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν από 4 ναυτικά ελικόπτερα Romeo, είναι τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. «Έτσι οι θάλασσές μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ».

– Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων. Αμέσως εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία.

– Το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία.

– Ενεργοποιούμε την αμυντική βιομηχανία. Ήδη στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, αναμένεται το επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ.

– Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία.

Οι 12 μεταρρυθμίσεις για την οικονομία

Δώδεκα πρωτοβουλίες και για την οικονομία, με στόχο να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα ανακοινώνει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Πρόκειται όπως είπε για «12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή». Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.

«Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζει φορολογική ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, με ενίσχυση εργοδοτικής δράσης», χαρακτηρίζοντάς τους «βατήρες και οι δύο για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και αντίδοτα σε παθογένειες», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε το πακέτο των 12 μέτρων:

1. Μειώνονται κατά 3 μονάδες στο 36,7% οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021

2. Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες το 2021.

3. Θεσμοθετείται αμέσως ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με κάλυψη επί 6 μήνες εισφορών εργαζομένου και εργοδότη.

4. Επέκταση του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ως το τέλος του 2020.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων, με πρόσθεση ξεναγών και καλλιτεχνών.

6. Ανοίγει αμέσως ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής, ύψους 1.5 δισ., και θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις.

7. Μέτρο υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% σε πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από το 2021-3.

8. τον Οκτώβριο καταβάλλονται τα αναδρομικά στους συνταξιούχους και μέχρι το Δεκέμβριο άλλα 460 εκατομμύρια ως συμμόρφωση της πολιτείας με δικαστικές αποφάσεις.

9. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, από το Καστελόριζο μέχρι τη Γαύδο από το 2020.

10. Για τους απασχολούμενους σε κλάδους που χτύπησε η πανδημία, αναβολή ως τον Απρίλιο του 2021 κάθε εκκρεμότητας.

11. Επεκτείνεται για 6 μήνες ο μειωμένος ΦΠΑ σε μεταφορές, ποτά, θεάματα κτλ.

12. Η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει με πλειστηριασμό μέχρι το Δεκέμβριο του 2020.

Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνονται σε 50 από 100 τα ένσημα για την ένταξή τους.

Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δις ευρώ.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων