Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου, 2022

Κ. Μητσοτάκης: Βάση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης πρέπει να είναι το σχολείο

Ζωντανά η ομιλία του πρωθυπουργού για τα 166 νέα Προγράμματα Σπουδών για όλες τις τάξεις

«Όλο αυτό το σπουδαίο έργο γίνεται για εσάς τους μαθητές. Για να πηγαίνετε στο σχολείο με περισσότερο κέφι, με περισσότερη χαρά, για να μπορείτε να ανακαλύψετε νέα ενδιαφέροντα, να αποκτήσετε νέα εργαλεία και να αποκτήσετε εφόδια, γνώσεις και δεξιότητες που θα σας συνοδεύουν σε ολόκληρη τη ζωή σας», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση 166 νέων προγραμμάτων σπουδών για όλα τα παιδιά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έπρεπε να περάσουν δεκαετίες για να αναμορφώσουμε τι και πώς το διδάσκουμε. «Χαίρομαι που μέσα από αυτή τη νέα διαδικασία προωθούμε την συνθετική γνώση», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι αυτή η νέα προσέγγιση θα κάνει το σχολείο πιο ενδιαφέρον για τους μαθητές και πιο δημιουργικό για τους δασκάλους και τους καθηγητές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων το παράδειγμα της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας πως είναι μαθηματικό αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικό φαινόμενο. «Για να μπορούμε να αντιληφθούμε ένα τόσο σύνθετο φαινόμενο πρέπει να βρούμε τρόπο τα πεδία τα οποία διδάσκουμε να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους», ανέφερε.

«Η χρήση της τεχνολογίας οριζόντια αποτελεί μια πολύ μεγάλη πρόκληση», είπε ενώ τόνισε πως ήταν μεγάλη επανάσταση για την παιδεία η αναγκαστική χρήση της τηλεκπαίδευσης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ενθουσιασμένος και τόνισε πως βάση οποιασδήποτε μεταρρύθμισης πρέπει να είναι το σχολείο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο και πως οι μεταρρυθμίσεις αυτές γίνονται σε βάθος χρόνου. «Επειδή ο κόσμος αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, επειγόμαστε. Όλοι πρέπει να έχουμε αυτή την αίσθηση του κατεπείγοντος. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο, πιο δημιουργικό από το να μεταφέρεις γνώση», είπε και απευθυνόμενος στους εκπαιδευτικούς τους είπε ότι αυτό που κάνουν είναι λειτούργημα.

«Γνωρίζουμε ότι το τελικό αποτύπωμα αυτής της δουλειάς θα φανεί σε χρόνια από τώρα. Και ενδεχομένως θα ξεπεράσει κατά πολύ όχι απλά αυτή την κυβερνητική θητεία. Στην κυριολεξία είναι μία επένδυση στο μέλλον», συνέχισε ενώ μίλησε για την ανάγκη συνεχούς ανανέωσης των προγραμμάτων σπουδών.

…………

«Τρέχουμε γιατί θεωρούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ούτε μια ημέρα να περάσει» υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας κατά την παρουσίαση των 166 νέων προγραμμάτων σπουδών που πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού. Υπογράμμισε δε: «Το σχολικό περιβάλλον εξελίσσεται σε ένα ζωντανό εργαστήρι» και προσδιορίζοντας τον πήχη του εγχειρήματος τόνισε εμφατικά ότι αυτός είναι: «Να δώσουμε στα παιδιά μας το σχολείο που αξίζουν»

Οι τρεις αλλαγές

Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές, που ήδη εφαρμόζονται στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. πράγματα με τα νέα προγράμματα σπουδών. Καταρχάς εκσυγχρονίζεται το περιεχόμενο που διδάσκεται και δίνεται έμφαση στη διεπιστημονικότητα. Η κυρία Κεραμέως έφερε το παράδειγμα της ένταξης της τεχνητής νοημοσύνης στο μάθημα της φιλοσοφίας. Επιπλέον με το τρίπτυχο των αλλαγών επιδιώκεται να γίνει πιο κριτική η προσέγγιση έναντι του μοντέλου της αποστήθισης. Τέλος εισάγεται οριζόντια η ψηφιακή διάσταση, με βασική επιδίωξη την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Πολύτιμο εργαλείο η αξιολόγηση»

Η υπουργός Παιδείας απένειμε τα εύσημα στους εκπαιδευτικούς για το μέγεθος των προσπαθειών που έχουν καταβάλει κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να συνεχιστεί απτόητη η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Στην προμετωπίδα αυτής της προσπάθειας βρίσκεται σύμφωνα με την κα Κεραμέως η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η οποία «αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τη συνεχή βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων