Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Όμιλος Μυτιληναίου: It is a leader’s world!

«H Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου της MYTILINEOS, ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.»

Μέσα σε αυτές τις 20 λέξεις με τις οποίες ανακοινώθηκε η είδηση της στα ΜΜΕ κρύβεται ολόκληρη η φιλοσοφία του Ομίλου Mytilineos που τον έχει φέρει στην κορυφή της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.

Η επιλογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο ως του προσώπου της εταιρείας Protergia, μόνο ευκαιριακή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Συμπυκνώνει όλο το πλαίσιο λειτουργίας του Ομίλου και κυρίως την αντίληψη του ηγέτη του Ευάγγελου Μυτιληναίου που πάντα υποστηρίζει ότι «οικονομία και κοινωνία πάνε χέρι χέρι».

HTML tutorial

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι γεννημένος ηγέτης. Και αυτό έχει αποδειχθεί από τον τρόπο με τον οποίο ξεχώρισε αμέσως πηγαίνοντας στις ΗΠΑ για να αγωνιστεί στο πιο απαιτητικό πρωτάθλημα ομαδικού αθλήματος στον κόσμο. Η επιτυχία του και η αναγνώρισή του στο NBA από τους θρύλους του αθλήματος επιβεβαιώνει την αξία του.

Αυτή την αξία αναγνωρίζει και ο Όμιλος Mytilineos, μια επιχείρηση που ηγείται όχι μόνον στους τομείς της αλλά και στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

Το δείχνουν άλλωστε και οι αριθμοί. Στα τελευταία αποτελέσματα εξαμήνου που δημοσιεύθηκαν και παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση που έφερε ο κορωνοϊός:

Ο κύκλος εργασιών και το EBITDA ανήλθαν σε €927 εκ. και €145 εκ. αντίστοιχα για το Α’ Εξάμηνο του 2020, παρουσιάζοντας ελάχιστη μείωση συγκριτικά με τις περισσότερες εταιρείες μεταλλουργίας και ενέργειας παγκοσμίως που είχαν να ανταπεξέλθουν στη ξαφνική μεγάλη πτώση των τιμών των μετάλλων και πετρελαίου/φυσικού αερίου.
Τα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε €69 εκ., διατηρώντας ψηλά (κοντά στο 1) το δείκτη των κερδών ανά μετοχή σε ετήσια βάση (annualized EPS).
Η συνολική ρευστότητα ανέρχεται σε πάνω από €1,3 δισ. με το δείκτη Μόχλευσης (Καθαρός Δανεισμός / EBITDA) να παραμένει σημαντικά κάτω από το 2 και συγκεκριμένα στο 1,69, παρόλο το εκτιμώμενο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα παραπάνω στοιχεία είναι μόνον η μία όψη του νομίσματος. Υπάρχει και η άλλη, εξίσου σημαντική όμως, που εξηγεί πως δομούνται οι ηγέτιδες εταιρείες.

Η επιλογή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, «ως μέλους της οικογένειας του Ομίλου Mytilineos», όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, δεν έγινε μόνο με κριτήρια «στεγνής» εξαγοράς της μπασκετικής ικανότητάς του.

Η επιλογή του εντάσσεται μέσα στην αντίληψη του Ομίλου για την πολιτική ορθότητα, όπως εκφράζεται από το σύνολο των ενεργειών του τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Ακριβώς την ώρα που ο Greek Freak και η ομάδας του, οι Bucks, πρωταγωνιστούν στο κίνημα Black Lives Matter που σαρώνει όχι μόνο τις ΗΠΑ, αλλά πολλές ακόμη χώρες του κόσμου, η επιλογή του από τον Όμιλο ως κεντρικού προσώπου μιας μεγάλης καμπάνιας δηλώνει απερίφραστα την ωριμότητα της εταιρικής ταυτότητας του Ομίλου Mytilineos. Κι αυτό γιατί μιλάμε για την Ελλάδα, σε μια εποχή έξαρσης των φοβιών και των αστερίσκων. Σε μια στιγμή που η έννοια της πολυπολιτισμικότητας αμφισβητείται από αρκετούς.

Αυτή όμως είναι η διαφορά ενός τεράστιου ομίλου που μετέχει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να μετέχει και στη διαμόρφωση της κοινωνικής συνείδησης των πολιτών, με όσους σκέπτονται με όρους «μπακαλίστικους» οι οποίοι παραπέμπουν σε αποτυχημένα μοντέλα περασμένων δεκαετιών.

Το σλόγκαν του Ομίλου Mytilineos «είμαστε σίγουροι ότι μαζί θα δώσουμε όση ενέργεια χρειάζεται, ώστε… Να κάνουμε το αδύνατο να συμβεί» δεν χρειάζεται σχόλια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων