Την ώρα που οι αρμόδιοι αναμένουν για την τρέχουσα σαιζόν ορδές τουριστών από χώρες του εξωτερικού, ο εσωτερικός τουρισμός που για κάποιους έσωζε και την παρτίδα μερικές φορές, δείχνει να κυριολεκτικά να μαραζώνει, εξαιτίας κυρίως της ανασφάλειας που έχει φωλιάσει για τα καλά στους πολίτες που ακόμη δουλεύουν. Ο φόβος για το αύριο και το τρύπιο πορτοφόλι, δεν θα επιτρέψουν σε πάρα πολλούς να φύγουν έστω και για λίγες ημέρες. Μάλιστα έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών ΙΝΚΑ δείχνει ότι σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δεν προτίθεται να κάνει διακοπές φέτος… Κι από αυτούς που σχεδιάζουν να απολαύσουν λίγο το ελληνικό καλοκαίρι, μη νομίζετε ότι πρόκειται να απουσιάσουν όπως άλλες χρονιές. Πέντε ημέρες και πολύ είναι, για τους περισσότερους.
Η κρίση και η οικονομική αδυναμία έχουν μεταβάλλει και τις προτιμήσεις για τους καλοκαιρινούς προορισμούς αλλά και τα σημεία διαμονής, Οι βόλτες στα νησιά μάς τελείωσαν και ανακαλύπτουμε ξανά τον τόπο καταγωγής μας και αναζητούμε βολική στέγη σε φίλους και συγγενείς (ξέρετε εκείνους που μανιωδώς αποφεύγαμε ή ψιλοδουλεύαμε επειδή έστησαν ένα μικρό εξοχικό : «τι μικροαστοί Θεέ μου», «μα έτσι αναγκάζεσαι να πηγαίνεις πάντα στο ίδιο μέρος αν έχεις εξοχικό. Φρίκη. » κ.α.).
Πλέον, σχεδόν το 80% όσων θα καταφέρουν να κάνουν διακοπές, αυτές θα είναι σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι (52%) και σε συγγενικό-φιλικό σπίτι (28%). Όπως προφανέστατα αντιλαμβάνεστε από τη φετινή χρονιά θα αρχίσει να λαβαίνει τέλος και η φοβερή και τρομερή τα προηγούμενα χρόνια, «μάχη της ξαπλώστρας».
Πλέον ακόμη οι σνομπ (ας όψεται η παλιοκατάσταση…) έχουν αρχίσει και στριμώχνονται πλάι στις –έστω και νέου τύπου- οικογένειες στις μη οργανωμένες παραλίες, όπου αφθονούν οι Γιαννάκηδες που δε λένε να φορέσουν τα μπρατσάκια τους κάνοντας κρόσσια τα νεύρα των μαμάδων, οι Κωστάκηδες που πιτσιλούν την μιζανπλί της κυρίας δίπλα και φυσικά τα κλασικά κακόφαγα που δεν λένε να φάνε το αυγό τους με τίποτα. Έχουν αρχίσει να εμφανίζουν επίσης, το ανήκουστο για άλλες εποχές ταπεράκι με το τέλειο άλλοθι της υγιεινής διατροφής και της προσοχής της σιλουέτας- «Τι να κάνω χρυσή μου η διαιτολόγος λέει να τρώω κάθε τρεις ώρες και εγώ κάθομαι ώρες στην παραλία…», «Α, όλα κι όλα η νέα τάση είναι το σπιτικό φαγητό. Μετά κι από όλες αυτές τις διατροφικές κρίσεις έχω αρχίσει κι ανησυχώ…»
Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο πέρα από την ανασφάλεια και το φόβο, είναι και οι τιμές που φρενάρουν τις αποφάσεις για εξορμήσεις στας εξοχάς. Αστεία-αστεία χρειάζεται να ξοδέψεις πάρα πολλά λεφτά για μετακίνηση και διαμονή. Το φαγητό αφήστε το, είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Το παράδειγμα του ΙΝΚΑ είναι χαρακτηριστικό : «Το ημερήσιο κόστος των διακοπών μίας τετραμελούς οικογένειας σε ξενοδοχείο ξεκινά, ανάλογα με την τοποθεσία από 120 ευρώ + μεταφορικά + γενικά έξοδα, στην στεριά 120 ευρώ και στη θάλασσα νησιά εισιτήρια + αυτοκίνητο (έξοδα μετάβασης – επιστροφής, ανάλογα με το νησί π.χ. Κρήτη Χανιά + 562 ευρώ έναντι 458 ευρώ πέρυσι).
Τι να λέμε τώρα….