Σε νέα μελέτη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η οποία διερεύνησε τον δείκτη ανάπτυξης των οικονομιών των αναπτυγμένων χωρών, παρατηρήθηκε επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν πολύ ήπιοι ρυθμοί ανάπτυξης.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Η οικονομική ανάπτυξη στις αναπτυγμένες χώρες επιβραδύνθηκε απότομα το 2016, και “χαλάρωσε” όσο πλησιάζαμε προς το τέλος του έτους, αναφέρουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.
Ο Οργανισμός ανέφερε πως η συνολική οικονομική παραγωγή των 35 μελών του στη διάρκεια του 2016 διαμορφώθηκε 1,7% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά αυτό αποτελεί επιβράδυνση από το ποσοστό ανάπτυξης 2,4% που καταγράφτηκε το 2015 και ήταν το χαμηλότερο από το 2013.
Η επιβράδυνση υπογραμμίζει την αναιμική φύση της ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την ύφεση που ακολούθησε, η οποία δηλώνουν κάποιοι εμπειρογνώμονες ότι έχει βοηθήσει την άνοδο των αντισυστημικών πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού.
Η εξασθένιση της ανάπτυξης το 2015 ήταν ευρεία, και επηρέασε τις ΗΠΑ και την ευρωζώνη, ενώ η ιαπωνική ανάπτυξη σημείωσε μικρή μεταβολή.
Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει μία ελαφρά αύξηση της ανάπτυξης φέτος, αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές πολιτικές του Αμερικανού προέδρου.
Την ίδια ώρα ο σύνθετος PMI της Ευρωζώνης ήταν πολύ ισχυρότερος του αναμενόμενου το Φεβρουάριο, φτάνοντας τις 56 μονάδες από 54,4 μονάδες τον Ιανουάριο, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση του δείκτη στις 54,3 μονάδες. Η ανάκαμψη είναι πιθανό να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, με τις νέες παραγγελίες να φτάνουν επίσης σε υψηλά που έχουν να καταγραφούν εδώ και έξι χρόνια, ενώ οι επιχειρήσεις προσέλαβαν εργαζόμενους με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2007, πριν το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Τέλος, βάσει των μελετών του ΟΟΣΑ παρατηρείται μία σταδιακή ανοδική πορεία ως προς την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, ενώ παράλληλα τα κράτη που μπήκαν στην κρίση σε πιο ισχνή οικονομική θέση, βγαίνουν προς την ανάπτυξη έχοντας βέβαια υποστεί ένα τεράστιο πλήγμα.