Πέμπτη, 26 Μαΐου, 2022

ΟΟΣΑ: Επιπλήξεις Γκουρία στη Γερμανία για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία επέπληξε τη Γερμανία για τους όρους με τους οποίους δίνεται η οικονομική βοήθεια στις χώρες της ΕΕ, σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Κανένας στη Γερμανία δεν πρέπει να υποτιμά άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ορισμένες χώρες της ΕΕ είναι πλουσιότερες από άλλες, όλες όμως γνωρίζουν καλύτερα οι ίδιες πώς να χρησιμοποιούν την οικονομική βοήθεια της ΕΕ», τόνισε στη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό (30/12) φύλλο της εφημερίδας.

«Είναι σωστό να μην συνδέεται η βοήθεια με σκληρούς όρους. Αυτός είναι εντελώς λανθασμένος τρόπος για να δούμε το πρόβλημα. Φυσικά, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να λογοδοτήσουν για τη χρήση των κονδυλίων, αλλά δεν πρέπει να τους υπαγορεύεται λεπτομερώς πώς να χρησιμοποιούν τα χρήματα. Το πιο σημαντικό είναι τώρα να φτάσει η βοήθεια γρήγορα», συνέχισε.

Η Ευρώπη τόλμησε να μοιραστεί τον κίνδυνο»
Τέλος, ο Γκουρία τόνισε πως «η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Για πρώτη φορά η Ευρώπη τόλμησε να μοιραστεί τον κίνδυνο. Η κρίση του κορωνοϊού ώθησε την ευρωπαϊκή ενοποίηση εξαιρετικά πιο γρήγορα από ό, τι ήταν δυνατό πριν από την πανδημία».

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που εδρεύει στο Παρίσι, γιόρτασε τα 60ά γενέθλιά του τον Δεκέμβριο. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και Οικονομικών του Μεξικού Άνχελ Γκουρία θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΟΟΣΑ τον Μάιο, μετά από 14 χρόνια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων