Πρόσφατα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εξέδωσε μία νέα μελέτη στην οποία αναφέρεται πως υπάρχει η δυνατότητα επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το 2017. Ήδη η οικονομία των ΗΠΑ βρισκόταν σε τροχιά επιτάχυνσης της ανάπτυξης ακόμη και πριν την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες (leading indicators).
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Ειδικότερα, οι δείκτες για τη μελλοντική δραστηριότητα εμφανίζουν επίσης πιο σταθερά σημάδια για μία επιτάχυνση της ανάπτυξης σε πολλές μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς επίσης και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Συνολικά, υποδηλώνουν ότι το 2017 θα σηματοδοτήσει μία επιτάχυνση από τον αδύναμο ρυθμό επέκτασης που καταγράφηκε φέτος.
Οι αλλαγές στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων από την εκλογή Τραμπ υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές αναμένουν η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός των ΗΠΑ να ενισχυθούν το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα της τόνωσης των δαπανών για υποδομές και τις περικοπές της φορολογίας. Αλλά σύμφωνα με τους δείκτες του ΟΟΣΑ η αμερικανική οικονομία βρίσκεται ήδη σε ανοδική τροχιά, επομένως διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο “υπερθέρμανσης” εάν λάβει πολύ μεγάλη τόνωση από τη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τους πρόδρομους δείκτες του ΟΟΣΑ, αναμένεται επίσης επιτάχυνση στην οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου, γεγονός που έρχεται σε αντίφαση με τις προειδοποιήσεις του ίδιου του Οργανισμού, ότι η απόφαση του Ιουνίου για έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. θα αποδυνάμωνε τις επενδύσεις των επιχειρήσεων και θα οδηγούσε σε επιβράδυνση.
Πέρα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, υπάρχουν νέα σημάδια για ανάκαμψη στη Γαλλία και επιβεβαίωση των ενδείξεων για μία ισχυρότερη ανάπτυξη στον Καναδά, τη Γερμανία καθώς επίσης και στην Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία. Στον αντίποδα, η Ιταλία είναι η μόνη μεγάλη οικονομία για την οποία οι εκτιμήσεις δείχνουν επιβράδυνση.
Εδώ αξίζει να αναφερθεί πως ήδη ο οίκος αξιολόγησης Fitch έχει διατηρήσει τις προβλέψεις του για την Βρετανία και την Γαλλία στα ίδια επίπεδα. Ειδικότερα, η μακροχρόνια πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας παραμένει στο “ΑΑ” με σταθερό outlook.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του οίκου, η αξιολόγηση της χώρας εξισορροπεί την πλούσια και διαφοροποιημένη οικονομία, το ιστορικό της σχετικής μακροοικονομικής σταθερότητας, τους ισχυρούς και αποτελεσματικούς πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς με τον υψηλό δείκτη χρέους της γενικής κυβέρνησης ως αναλογία του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Ακόμη, η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση “ΑΑ” της Βρετανίας με αρνητικό το outlook και αναφέρει ότι η επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα, εγκαινιάζει μία περίοδο αυξημένης πολιτικής, θεσμικής και οικονομικής αβεβαιότητας.
Τέλος, σε ότι αφορά την ευρωζώνη προβλέπει πως η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 1,4%, ενώ ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχίσουν και την επόμενη χρονιά την σχετική χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής, εν μέσω πολιτικών πιέσεων.
Από τις 22 χώρες της Δυτικής Ευρώπης που αξιολογεί η Fitch, οι τέσσερις έχουν αρνητικό outlook, οι 16 σταθερό και μόλις οι δύο θετικό. Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι το Brexit αποτελεί ένα σημαντικό αρνητικό σοκ για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά της Βρετανίας.