Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

ΟΠΑΠ: Ξεκίνησε η μεγάλη ομολογιακή έκδοση έως €200 εκατ.

Ξεκίνησε σήμερα η δημόσια εγγραφή επενδυτών για την 7ετούς διάρκειας κοινή ομολογιακή έκδοση έως 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ.

Το βιβλίο εγγραφών – προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Παρασκευή στις 4 μμ. Η εισαγωγή του στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου θα γίνει την άλλη Πέμπτη 29 Οκτωβρίου και θα διαιρείται σε έως 200.000 άυλες, κοινές, ανώνυμες ομολογίες με ονομαστική αξία 1.000 ευρώ έκαστη, που είναι και το κατώτερο ποσό στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος επενδυτής.

Το εύρος της απόδοσης του ΚΟΔ θα διαμορφωθεί, όπως ανακοινώθηκε χθες, μεταξύ 2,10% και 2,50%. Όπως αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο, η τελική απόδοση, το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης, θα γνωστοποιηθούν το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Προσφοράς.

Στόχος είναι μια έκδοση με κατώτερο ποσό τα 150 εκατ. ευρώ και ανώτερο τα 200 εκατ. ευρώ, με όλα τα συμφραζόμενα να δείχνουν πως ο ΟΠΑΠ θα πετύχει τον ανώτερο στόχο.

Οι ομολογίες θα διατεθούν προς κάλυψη μέσω δημόσιας προσφοράς στο σύνολο του επενδυτικού κοινού με χρήση της υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η κατανομή της έκδοσης θα γίνει κατά 30% σε ιδιώτες επενδυτές και κατά 70% σε ειδικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Στόχος του ΟΠΑΠ με την Κοινή Ομολογιακή Έκδοση είναι να αποπληρώσει μέρος δανείων προς τις τράπεζες και να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική του εικόνα, κατεβάζοντας το κόστος χρήματος, λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας για τα ελληνικά ομόλογα.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση πλήρους κάλυψης, ποσό 150 εκατ.ευρώ θα αξιοποιηθεί έως το τέλος του 2020 για την αποπληρωμή δανείου και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη αναγκών και την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας, μέχρι το τέλος του 2022.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων