Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Το εκτελεστικό όργανο-θεματοφύλακας για την ασφάλεια έναντι των χημικών όπλων ψήφισε την Παρασκευή υπέρ της καταδίκης για χρήση απαγορευμένων τοξικών παραγόντων, τη συριακή κυβέρνηση και το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με διπλωματικό υπάλληλο που έλαβε μέρος στην κλειστή συνεδρία του οργανισμού.
Περίπου τα δύο τρίτα των 41 μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), ενέκρινε το σχετικό κείμενο που συντάχθηκε από την Ισπανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.
Συγκεκριμένα, το αρχικό σχέδιο των ΗΠΑ αντικαταστάθηκε με ένα συμβιβαστικό κείμενο που συντάχθηκε από την Ισπανία, η οποία απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε κυρώσεις κατά των υπευθύνων για τις παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του OPCW, το οποίο συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών, ψηφίζει σπάνια για τέτοια θέματα, καθότι ο κανόνας είναι η λήψη οποιασδήποτε απόφασης μέσω της συναίνεσης. Αντίθετα, το εν λόγω κείμενο έλαβε υποστήριξη από 28 μέλη, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.
Οι χώρες που εξέφρασαν την αντίθεσή τους ήταν η Ρωσία, η Κίνα, το Σουδάν και το Ιράν. Παράλληλα, υπήρξαν εννέα αποχές. Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η Ρωσία και το Ιράν είναι οι κύριοι σύμμαχοι της Συρίας και του Προέδρου Bashar al-Assad, εναντίον των ανταρτών που επιδιώκουν να τον ανατρέψουν. Αντίθετα, η Δύση και τα Αραβικά κράτη του Κόλπου στηρίζουν τους αντάρτες.
«Υπάρχει σαφής επιδίωξη σε όλη τη διεθνή κοινότητα να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα ειδεχθή όπλα», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Boris Johnson, σε μια δήλωση που ακολούθησε την ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή, η διάσπαση ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με την κατάσταση στη Συρία αποτυπώθηκε πλέον και στο πλαίσιο του OPCW. Κι αυτό διότι ήταν αυτές οι δύο χώρες που το 2013 κατάφεραν να πείσουν τη συριακή κυβέρνηση να ενταχθεί στον οργανισμό και να αποτρέψει μια γενικευμένη σύρραξη με τη μορφή στρατιωτικής επέμβασης.
Επιπλέον, η 13μηνη διεθνής έρευνα υπό τον ΟΑΧΟ (OPCW) και των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε σε μια σειρά εκθέσεων, σύμφωνα με τις οποίες συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων μοιρών ελικοπτέρων, ήταν υπεύθυνες για τη χρήση του βομβών χλωρίου εναντίον αμάχων.
Επιπρόσθετα, από κοινού ο ΟΑΧΟ και ο ΟΗΕ διαπίστωσαν ότι η συριακή κυβέρνηση πραγματοποίησε τρεις τοξικές επιθέσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του περασμένου έτους, ενώ το Ισλαμικό Κράτος είχε χρησιμοποιήσει αέρια θειούχας μουστάρδας.
Τα ευρήματα αυτά αποτέλεσαν πρόκληση για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο πλαίσιο του δικαιώματος βέτο, για το πώς οι υπεύθυνοι των επιθέσεων θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Από την πλευρά τους, οι συριακές αρχές αρνούνται ότι έκαναν χρήση χημικών όπλων στη σύγκρουση. Δεδομένο θεωρείται το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος.
Πηγή:Reuters