Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ειδικοί των χημικών όπλων διαπίστωσαν ότι έγινε χρήση αερίων μουστάρδας σε μια συριακή πόλη όπου οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους συγκρούστηκαν με μια άλλη ομάδα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).
Συγκεκριμένα, μια εμπιστευτική έκθεση του ΟΑΧΟ (OPCW) από τις 29 Οκτωβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι δύο άνθρωποι εκτέθηκαν σε αέρια θειώδους μουστάρδας» στην πόλη της Μαρέα, βόρεια του Χαλεπίου, στις 21 Αυγούστου.
«Είναι πολύ πιθανό οι επιπτώσεις της θειώδους μουστάρδας να είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός μωρού», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.
Τα ευρήματα παρέχουν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση της χρήσης θειώδους μουστάρδας, κοινώς γνωστής ως αέριο μουστάρδας στη Συρία, από τότε που η χώρα συμφώνησε να καταστρέψει τα αποθέματά της σε χημικά όπλα, στα οποία περιλαμβάνονταν η θειώδης μουστάρδα.
Εντούτοις, η έκθεση δεν κάνει ρητή αναφορά στο Ισλαμικό Κράτος, καθώς η διερευνητική αποστολή δεν έλαβε εντολή για επίρριψη ευθυνών, αλλά διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία είχε χρησιμοποιηθεί στις συγκρούσεις μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και μιας άλλης ομάδας ανταρτών που λάμβαναν χώρα στην πόλη εκείνη την περίοδο.
«Τίθεται το μείζον ερώτημα από πού προήλθε η θειώδης μουστάρδα», ανέφερε μια πηγή. «Είτε το Ισλαμικό Κράτος απέκτησε τη δυνατότητα να την κατασκευάζει από μόνο του, ή μπορεί να προέρχεται από αδήλωτο απόθεμα το οποίο έχει ανακτηθεί από τον ISIS. Και οι δύο εκδοχές είναι ανησυχητικές».
Υποτίθεται ότι η Συρία παρέδωσε πλήρως τις τοξικές χημικές ουσίες που διέθετε πριν από 18 μήνες. Η χρήση τους παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα του 1997.
Η έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί επίσημα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν αργότερα αυτόν το μήνα, προστίθεται σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει στην κατοχή του, και χρησιμοποιεί, χημικά όπλα στο Ιράκ και τη Συρία.
Πηγή:Reuters