Η Optima Bank παραμένει με σύσταση αγοράς (buy) για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες και θα αναθεωρήσει ανοδικά τις εκτιμήσεις και τις τιμές-στόχους μετά τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου. Προς ώρας, οι τιμές στόχοι διαμορφώνονται σε:
- Alpha Bank στα 2,10 ευρώ,
- Eurobank στα 2,41 ευρώ,
- Εθνική Τράπεζα στα 10,84 ευρώ,
- Τράπεζα Πειραιώς στα 5,50 ευρώ.
Η Optima Bank επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων το β’ τρίμηνο, χάρη στην αύξηση των εσόδων από προμήθειες, την αποτελεσματική συγκράτηση του κόστους, τη μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες, ενώ το καθαρό έσοδο από τόκους (NII) ήταν οριακά χαμηλότερο σε διαδοχική βάση. Η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων διευρύνθηκε περαιτέρω, η ρευστότητα είναι άφθονη και η ποιότητα του ενεργητικού και η δυναμική των κεφαλαίων παρέμειναν θετικές.
«Μετά τα ισχυρά αποτελέσματα και την αναβάθμιση των στόχων χρήσης, επαναλαμβάνουμε την αξιολόγηση Buy για τις ελληνικές τράπεζες και θα αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις και τις τιμές-στόχους μας. Οι ελληνικές τράπεζες είναι διαπραγματεύσιμες με 0,88 φορές τον δείκτη P/TBV φέτος, με έκπτωση 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ και εμφανίζουν δείκτη μέσο αποδοτικότητας 14,9% το 2024, ελαφρώς υψηλότερο από τις αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ και θα πρέπει να διαπραγματεύονται στο ίδιο επίπεδο», εξηγεί η Optima Bank.
Όλες οι τράπεζες αναθεώρησαν προς τα πάνω τους στόχους κερδοφορίας για το 2024, λόγω των υψηλότερων από τα αρχικά αναμενόμενα επιτοκίων Euribor και του καλύτερου από το αναμενόμενο μείγματος προθεσμιακών καταθέσεων και beta.
- Η Eurobank στοχεύει πλέον τα βασικά λειτουργικά κέρδη να ξεπεράσουν τα 1,6 δισ. ευρώ από πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και η αποδοτικότητα θα κινηθεί στο 16,5% από 15,0% προηγουμένως,
- Η Εθνική Τράπεζα στοχεύει σε βασικά καθαρά κέρδη να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως και η βασική αποδοτικότητα θα είναι πάνω από 16% από 15% προηγουμένως,
- Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη που θα ξεπεράσουν τα 1,06 δισ. ευρώ και η αποδοτικότητα ενσώματων ιδίων κεφαλαίων πάνω από 16% από 15% προηγουμένως,
- Η Alpha Bank στοχεύει σε κανονικοποιημένα καθαρά κέρδη στα 776,4 εκατ. ευρώ έναντι 729,4 εκατ. ευρώ προηγουμένως και κανονικοποιημένο δείκτη RoTE σε υψηλότερα επίπεδα από 13,5% έναντι 13,0% προηγουμένως.
Για το β’ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,22 δισ. ευρώ (+9% σε τριμηνιαία βάση), με τη Eurobank να καταγράφει τα υψηλότερα καθαρά κέρδη με 434 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 2,13 δισ. ευρώ (-1% σε τριμηνιαία βάση) και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο NIM μειώθηκε κατά 8 μ.β. σε τριμηνιαία βάση σε 2,79% λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων Euribor καθώς και των υψηλότερων εξόδων χονδρικής χρηματοδότησης και αντιστάθμισης κινδύνου.
Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε το υψηλότερο καθαρό έσοδο από τόκους (NII) στα 587 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από αμοιβές διαμορφώθηκαν σε 541,3 εκατ. ευρώ (+11% σε τριμηνιαία βάση) και τα συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 2,73 δισ. ευρώ (+0,02% σε τριμηνιαία βάση), ενώ τα λειτουργικά έξοδα (OpEx) ανήλθαν σε 869,1 εκατ. ευρώ (+1% σε τριμηνιαία βάση) και ως εκ τούτου τα έσοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 1,86 δισ. ευρώ (-0,5% σε τριμηνιαία βάση).
Πηγή euro2day.gr