Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Ο μετεωρίτης Tissint, ο οποίος αποτελούσε κάποτε ένα τμήμα του Άρη, κατέπεσε στη Γη πριν από τρία χρόνια. Ο μετεωρίτης προσγειώθηκε στο Μαρόκο στις 18 Ιουλίου του 2011 και έκτοτε αποτελεί αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες. Το ταξίδι του ξεκίνησε πριν από 700.000 χρόνια, όταν ένας αστεροειδής που προσέκρουσε στον κόκκινο πλανήτη απέκοψε τον Tissint και τον εκσφενδόνισε στο διάστημα.
Η κινεζική επιστημονική ομάδα που μελετά τον μετεωρίτη έχει βρει εδώ και καιρό ίχνη νερού, αλλά πρόσφατα βρήκε και ίχνη βιολογικής και οργανικής ύλης. Αρχικά θεωρήθηκε ότι τα ίχνη αυτά ίσως και να προέρχονται από την επαφή του μετεωρίτη με τη γήινη επιφάνεια, όμως, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Δεκεμβρίου του Meteoritics and Planetary Science, η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι θεωρεί πως τα ίχνη αυτά προέρχονται αδιαμφισβήτητα από τον Άρη. Στην ίδια ανακοίνωση η επιστημονική ομάδα αφήνει ένα πολύ μικρό περιθώριο τα ίχνη να μην προέρχονται από οργανική αλλά από φυσική ύλη, θεωρεί όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα τα ίχνη προέρχονται από κάμια μορφή ζωής που υπήρχε στον Άρη την εποχή που αποκόπηκε από αυτόν ο μετεωρίτης.
Όπως επεσήμαναν μέλη της επιστημονικής ομάδας η εξωγήινη οργανική ύλη που βρέθηκε στο μετεωρίτη παρουσιάζει τέσσερα αξιοσήμειωτα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι ο μετεωρίτης δεν έμεινε πολύ στο γήινο περιβάλλον χωρίς επιστημονική επίβλεψη, άρα είναι δύσκολο η οργανική ύλη να προέρχεται από τη Γη. Το δεύτερο ότι η οργανική ύλη βρισκόταν εγκλωβισμένη στο εσωτερικό του βράχου, κάτω από την υαλώδη του επιφάνεια, η οποία δημιουργήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν με την είσοδο του μετεωρίτη στη γήινη ατμόσφαιρα. Το τρίτο ότι κάποιες από τις ανθρακικές ενώσεις που βρέθηκαν στον μετεωρίτη είχαν μετατραπεί σε διαμάντι, κάτι που δεν είναι δυνατό να γίνει στο γήινο περιβάλλον. Το τελευταίο είναι ότι οι οργανικές ενώσεις που βρέθηκαν στο εσωτερικό του κομήτη είναι πλούσιες σε δευτέριο, ένα φυσικό στοιχείο το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην επιφάνεια του Άρη.
Τί σημαίνει αυτή η είδηση; Αν τα πορίσματα της επιστημονικής ομάδας αποδειχθούν σωστά μετά και το διάλογο που σίγουρα θα προκληθεί στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, μιλάμε για την πρώτη απόδειξη ότι ο κόκκινος πλανήτης, κάποτε τουλάχιστον, φιλοξενούσε κάποια μορφή ζωής. Αν τα πράγματα έχουν όντως έτσι, μιλάμε για μια πολύ σημαντική είδηση, τόσο για την επιστημονική κοινότητα, όσο και για τον άνθρωπο εν γένει. Και όπως κάθε σημαντική επιστημονική ανακάλυψη αναμένεται να προκαλέσει πολλά περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντάει, τα οποία θα ανοίξουν νέους δρόμους στην επιστημονική κατανόηση τόσο του σύμπαντος όσο και της ζωής της ίδιας.
Παραδείγματος χάριν, αν υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες εκτός του δικού μας, τί μορφή έχει η ζωή αυτή; Τί συνέβη στην περίπτωση του Άρη, ο οποίος σήμερα θεωρείται ότι δεν φιλοξενεί καμιά μορφή ζωής; Ποιές είναι οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επιτρέπουν την εμφάνιση της ζωής και πόσο προσαρμοστική είναι αυτή σε διαφορετικές από τη Γη συνθήκες; Η συζήτηση για το διάστημα τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι πολύ συναρπαστική!