Κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν σήμερα σκίτσο, που σατιρίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δημοσιεύεται στο πρωτοσέλιδο του Charlie Hebdo, κάνοντας λόγο περί «αήθους απόπειρας» από πλευράς της να «διασπείρει πολιτισμικό ρατσισμό και μίσος».
Η οργή της τουρκικής κυβέρνησης έρχεται μετά την κλιμάκωση της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, μετά τις εριστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου κατά του Εμανουέλ Μακρόν περί «ψυχοθεραπείας», οι οποίες προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών που ανακάλεσε τον πρέσβη της στην τουρκική πρωτεύουσα για διαβουλεύσεις.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τη δημοσίευση που αφορά τον πρόεδρό μας στη γαλλική εφημερίδα» διότι «δεν επιδεικνύει κανένα σεβασμό προς οποιαδήποτε πίστη, προς οτιδήποτε ιερό, σε οποιαδήποτε αξία», τόνισε ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και κορυφαίος σύμβουλος του Ερντογάν, μέσω Twitter.
Η σύνταξη του Charlie Hebdo το μόνο που κάνει, συνέχισε, είναι να «μας δείχνει τη χυδαιότητα και την ανηθικότητά της». «Η επίθεση στα δικαιώματα ενός ανθρώπου δεν αποτελεί χιούμορ, ούτε ελευθερία της έκφρασης», πρόσθεσε.
Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν υπερθεμάτισε: «η αντιμουσουλμανική προπαγάνδα του Μακρόν φέρνει καρπούς!». «Καταδικάζουμε την αήθη απόπειρα αυτού του εντύπου να διασπείρει τον πολιτισμικό ρατσισμό και το μίσος του», έγραψε επίσης στο Twitter.
Προχθές ο Ερντογάν κλιμάκωσε περαιτέρω τη ρητορική του, καλώντας σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων με αποτέλεσμα κορυφαίοι αξωιματούχοι στην Ε.Ε. να απευθύνουν έκκληση να σταματήσει την επίθεση σε βάρος του Παρισιού.
Υπενθυμίζεται πως πρωτοσέλιδα της εβδομαδιαίας σατυρικής εφημερίδας με σκίτσα του Μωάμεθ προβλήθηκαν εκτενώς στη Γαλλία τις τελευταίες μέρες, μετά τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από τον 18χρονο Τσετσένο Αμπντουλάχ Ανζόροφ, επειδή έδειξε τέτοια σκίτσα σε μαθητές του.
Το Charlie Hebdo, η συντακτική ομάδα του οποίου αποδεκατίστηκε τον Ιανουάριο του 2015, είχε εκφράσει τη φρίκη και την αγανάκτησή του για τη δολοφονία, σημειώνοντας ότι η μισαλλοδοξία πέρασε σε άλλα επίπεδα.