Με μια οργισμένη ανάρτηση σχολίασε ο γλωσσολόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης τον όρο «Turkaegean» («Τουρκοαιγαίο»), τον όρο που υιοθετεί στη φετινή του διαφημιστική εκστρατεία ο επίσημος τουριστικός φορέας της Τουρκίας.
Ο καθηγητής χαρακτηρίζει ως «διεθνή ντροπή» το γεγονός ότι η γειτονική χώρα χαρακτηρίζει το Αιγαίο ως «Turkaegean» και τη Μεσόγειο ως «γαλάζια θάλασσα», ενώ κάνει ειδική αναφορά στην ελληνικότητα του όρου Ege, τον οποίον χρησιμοποιούν οι Τούρκοι για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.
«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!» συνεχίζει ο καθηγητής, υπενθυμίζοντας ότι τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι την αποκαλούσαν «Θάλασσα των Ελλήνων».
Σχετικά διαφημιστικά βίντεο κυκλοφόρησαν και πέρυσι, αλλά το υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας επανέρχεται και στη νέα τουριστική σεζόν με νεότερες καταχωρίσεις για το «Τουρκοαιγαίο» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη Σμύρνη, την Έφεσο, το Αϊβαλί, την Πέργαμο και πάμπολλες γνωστές ιστορικές περιοχές με πλούσια ελληνική ιστορία, αποτελεί μία από τις επτά μείζονες περιφέρειες της χώρας. Μέχρι και σήμερα η επικρατούσα ονομασία της ήταν «Περιφέρεια του Αιγαίου» και διακρίνεται για τα ιδιαίτερα ιστορικά, πολιτισμικά, πολιτικά, κλιματολογικά, γεωγραφικά κ.ά. χαρακτηριστικά της.
Ο «Go Turkiye» είναι ο επίσημος δικτυακός τόπος τουριστικής προβολής της Τουρκίας που υπάγεται στον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης (TGA, Türkiye Tourism Promotion and Development Agency) του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας.
Στα κεφάλαια του goturkiye.com που αναφέρονται σε τουριστικούς προορισμούς στα δυτικά παράλια της Τουρκίας χρησιμοποιείται πλέον ο νεολογισμός “Turkaegean” στα Αγγλικά, “Turkiye Egéene” στα γαλλικά, “Türkische Ägäis” στα γερμανικά, “Turkaegean” στα ισπανικά, δηλαδή «Τουρκοαιγαίο».
«Η επαρχία Σμύρνης του Τουρκοαιγαίου φημίζεται για τα πολλά αυθεντικά τουρκικά χειροτεχνήματα. Από το παραδοσιακό τούρκικο καπιτονέ μέχρι τα περίτεχνα ρούχα, υπάρχει μια συνεχής παραγωγή αιώνων από τεχνουργήματα στο Τουρκοαιγαίο που σίγουρα θα προσελκύσουν την καρδιά και τη ματιά σας» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ένα κείμενο, υπό τον τίτλο «Τα ταλαντούχα χέρια του Τουρκοαιγαίου: Οι τεχνίτες στις πόλεις της Σμύρνης».