Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Έντονες αντιδράσεις για το όριο συνταξιοδότησης των δικαστών

Αποφασισμένη να θέσει προς συζήτηση την αλλαγή του ορίου συνταξιοδότησης των δικαστών φέρεται η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταυρός Κοντονής, που επισκέφθηκε χθες την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και είχε ολιγόλεπτη συνομιλία και με την, Β. Θάνου, κατέστησε για μια ακόμη φορά σαφές ότι οποιαδήποτε αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών προϋποθέτει συνταγματική αναθεώρηση.

Η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, εξέφρασε την πρόθεσή της να ορίσει άμεσα συζήτηση στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της παράτασης της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών. Και ως πιθανότητες ημερομηνίες διεξαγωγής της συζήτησης θεωρούνται η επόμενη ή η μεθεπόμενη Πέμπτη. Η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί όταν είναι έτοιμη η εισηγήτρια της υπόθεσης, αντιπρόεδρος, Ειρήνη Κιουρτσόγλου.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το ζήτημα στην Ολομέλεια του Α.Π., αλλά το πρωί της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται επ’ αόριστον, με επίσημη αιτιολογία ότι η κ. Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη.

Η αναβολή αυτή ερμηνεύτηκε ως υπαναχώρηση της κ. Θάνου, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε στον δικαστικό κλάδο (και όχι μόνο) η πρωτοβουλία της.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανέλαβε χθες Τετάρτη μετά την επίσκεψη του αργά το απόγευμα στον Άρειο Πάγο και τις συναντήσεις με την εισαγγελέα του Α.Π., Ξένη Δημητρίου και τους αντεισαγγελείς, ότι αλλαγές αναφορικά με την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών μπορούν να γίνουν μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Αυτό μπορεί να γίνει, δήλωσε, μόνο με συνταγματική αναθεώρηση. Η ολομέλεια μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίσει για οποιαδήποτε ζητήματα τίθενται από τα μέλη της και για εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε εποικοδομητική άποψη, που θα λειτουργεί προς όφελος της Δικαιοσύνης.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων