Η νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού της δεξιάς με την άκρα δεξιά ορκίζεται και αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα, με κύριους άξονες της πολιτικής της την σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής και την ενίσχυση της εθνικής κυριαρχίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή με την πρόθεση να εφαρμόσει αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή πολιτική.
Ο 31χρονος Σεμπάστιαν Κουρτς γίνεται καγκελάριος και ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο, οκτώ μήνες αφού ανέλαβε την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (OVP) για να το οδηγήσει στην νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου.
Στις 12.00 ώρα Ελλάδος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, μαζί την 13μελή κυβέρνησή του. Τα πέντε από τα υπουργεία θα πάρει το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων της Αυστρίας (FPÖ).
Επειτα από δύο μήνες διαπραγματεύσεων, το FPÖ, που κατέλαβε την τρίτη θέση στις εκλογές, απέσπασε τα πολύ σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας και τη θέση του αντικαγκελαρίου για τον ηγέτη του τον 48χρονο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών πριν από έναν χρόνο, ο βαν ντερ Μπέλεν είχε επικρατήσει του προεδρικού υποψήφιου του FPÖ, ενός κόμματος που εκλαμβάνει τη μετανάστευση ως «μαζική εισβολή» και θεωρεί ότι «το ισλάμ δεν έχει θέση στην Αυστρία».
Το κόμμα του Στράχε, που αποτελεί τμήμα της αυστριακής πολιτικής ζωής εδώ και δεκαετίες, κατέχει προνομιακή θέση ανάμεσα τις ακροδεξιές ευρωπαϊκές πολιτικές παρατάξεις. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξε και πάλι εταίρος των Συντηρητικών στον υπό τον Βόλφγκανγκ Σιούσελ συνασπισμό.
Εκείνη η συμμαχία είχε περιθωριοποιήσει την Αυστρία στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ διαδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονταν στην ΒιένΝη επί σειρά εβδομάδων.
Σήμερα οργανώσεις της αριστεράς και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα διαδηλώσουν μέχρι την περιοχή όπου βρίσκεται το παλαιό ανάκτορο των Αψβούργων, όπου θα διεξαχθεί η τελετή της ορκωμοσίας.
Όμως η συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη δεξιά και την ακροδεξιά δεν έχει προκαλέσει αυτήν την φορά σοκ στην ευρωπαϊκή σκηνή, όπου λαϊκιστικά και αντιμεταναστευτικά κόμματα έχουν επιβληθεί ως μέρος του πολιτικού σκηνικού.
«Η κατάσταση είναι αναμφίβολα διαφορετική από το 2000. Όμως, η παρουσία της άκρας δεξιάς στην εξουσία δεν είναι ποτέ ανώδυνη», σχολίασε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Η επιστροφή στην εξουσία του FPÖ δίνει ώθηση στις συμμάχους του ευρωπαϊκές εθνικιστικές δυνάμεις, έπειτα από μία χρονιά που σημαδεύτηκε από τα ανεβασμένα εκλογικά σκορ της άκρας δεξιάς στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.
Ο Στράχε και το κόμμα του βάζουν τη σφραγίδα τους στη νέα κυβέρνηση με τη σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής, κυρίως μέσω της επιβολής περιορισμών στα κοινωνικά επιδόματα για τους αλλοδαπούς. Ο Κουρτς επένδυσε στο θέμα αυτό που αποτελούσε κατ΄εξοχήν ειδικότητα της ακροδεξιάς με την ευκαιρία του μεταναστευτικού κύματος των ετών 2015 και 2016.
«Δεν θα συμβεί ποτέ πλέον ένα μετανάστης που δεν έχει ποτέ εργασθεί ούτε μία ημέρα ή δεν έχει πληρώσει οποιαδήποτε εισφορά στο κοινωνικό μας σύστημα να λαμβάνει βοήθεια ύψους χιλιάδων ευρώ», δήλωσε έγραψε την Κυριακή στο facebook o Στράχε.
Αν και φρόντισε να διακηρύξει την ξεκάθαρη ευρωπαϊκή της δέσμευση, η νέα κυβερνητική πλειοψηφία προβάλλει ως στόχο την ενίσχυση της αρχής της επικουρικότητας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον περιορισμό της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας, που έρχεται σε αντίθεση με το φεντεραλιστικό όραμα ευρωπαϊστών, όπως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Στο πρόγραμμα του νέου συνασπισμού περιλαμβάνονται φορολογικές ελαφρύνσεις, ενισχύσεις προς τις οικογένειες και τους χαμηλοσυνταξιούχους, μέτρα ελάφρυνσης της γραφειοκρατίας και απλοποίηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Παρά το ευρωσκεπτικιστικό του DNA, το FPÖ δέχθηκε το θέμα της εξόδου από την Ε.Ε. να αποκλεισθεί από τις «λαϊκές διαβουλεύσεις» που θέλει να προωθήσει η νέα κυβέρνηση. Ο Κουρτς θα διατηρήσει την υψηλή εποπτεία επί των ευρωπαϊκών φακέλων τη στιγμή μάλιστα που η Αυστρία θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018.
Αλλωστε, ετοιμάζεται ήδη από αύριο να επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.