Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταγαράς
Σκηνικό πολέμου συνεχίζει να οικοδομεί η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες. Καθημερινές δηλώσεις και παρεμβάσεις αξιωματούχων, στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δημοσιογράφων, ακόμα και του ίδιου του προέδρου. Οι ρεβιζιονιστικές διαθέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανυψώνουν το εθνικιστικό αίσθημα των γειτόνων, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν έντονο προβληματισμό στη χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια «νηνεμίας» (από τα γεγονότα της παράδοσης Οτσαλάν στις τουρκικές αρχές το 1999) που το «θερμόμετρο» ανάμεσα στις δύο χώρες εμφανίζει ασυνήθιστα υψηλή θερμοκρασία.
Αρχίζοντας από την απόπειρα «προσβολής» της Συνθήκης της Λωζάννης, ο «Σουλτάνος» έδωσε το έναυσμα στους κατέχοντες την τουρκική εξουσία να αρχίζουν να βάλλουν διπλωματικά την Ελλάδα. Βέβαια, ο μεγάλος στόχος του Ερντογάν είναι η «αποατατουρκοποίηση» του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Με λίγα λόγια, τον αποκάλεσε «προδότη», ο οποίος δε διεκδίκησε μέχρις εσχάτων την υλοποίηση του Εθνικού Όρκου του 1920, που περιλαμβάνει την προσάρτηση εδαφών όπως τα νησιά του βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, τη δυτική Θράκη μέχρι τον Νέστο ποταμό, την Κύπρο, την Αντιόχεια, το Χαλέπι, την Τζαραμπλούς, την Ντερ αλ Ζορ, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ και τη Σουλεϊμανγία.
Με τη Συνθήκη της Λωζάννης, οι Κεμάλ και Ινονού υποχώρησαν από τα σύνορα του Εθνικού Όρκου και έρχεται τώρα ο Ερντογάν, σαν νέος Πορθητής, να διεκδικήσει αυτό στο οποίο ορκίστηκαν εκείνοι που έκαναν τον «απελευθερωτικό πόλεμο». Τη σκυτάλη στην εθνικιστική πλειοδοσία παρέλαβαν οι υπουργοί και σύσσωμη η Αντιπολίτευση. Σε εκδήλωση του ΑΚP στην Κασταμονή της Τουρκίας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, επανέλαβε τα λόγια του Τούρκου προέδρου περί των «συνόρων της καρδιάς» του.
Μετά το άνευ προηγουμένου παραλήρημα του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οποίος αμφισβήτησε ανοιχτά την ελληνικότητα των Ιμίων χαρακτηρίζοντάς τα «τουρκικό έδαφος», η Άγκυρα με νέα ΝΟΤΑΜ ζητά αποστρατικοποίηση της Κάσου. Η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεκριμένα η περιοχή νότια της Κάσου αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πριν από λίγες μέρες, βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απείλησε ότι θα υψώσει σε 18 ελληνικά νησιά την τουρκική σημαία και θα στείλει με κούριερ στην Αθήνα την ελληνική σημαία. «Θα πάω στα νησιά αυτά και αν χρειαστεί θα υψώσω ο ίδιος την Τουρκική σημαία. Μετά θα διπλώσω την ελληνική σημαία και θα τη στείλω με κούριερ στην ελληνική κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τανζού Οζτζάν στην ομιλία του. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του κόμματος CHP είχε δηλώσει πρόσφατα ότι 18 μικρά νησιά κατέχονται από την Ελλάδα. Απευθυνόμενος, μάλιστα, στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε αναρωτηθεί «θα πάρετε πίσω τα 18 νησιά ή όχι;». «Είναι αυτά τα νησιά δικά μας; Είναι, λένε (σ.σ. η τουρκική κυβέρνηση). Θα πρέπει να σηκωθεί η σημαία μας εκεί; Ναι, απαντούν. Αλλά υπάρχει ακόμα εκεί η ελληνική σημαία, γιατί δεν παρεμβαίνετε;» είχε διερωτηθεί ο Κιλιτσντάρογλου.
Από την άλλη πλευρά όμως, ας μην εθελοτυφλούμε στο βωμό του σκληρού εθνικισμού. Σε μια στοιχειωδώς σοβαρή χώρα υπουργός με τη στάση και τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου θα είχε ήδη καρατομηθεί. Αποκάλεσε «ηλίθιο» αλλά και «στυγνό δικτάτορα» τον ηγέτη ενός κράτους, στήνοντας παράλληλα ένα εθνικολαϊκιστικό πανηγύρι στο Καστελόριζο. Ορθότατα Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΚΚΕ αρνήθηκαν να συμπράξουν και να συμμετάσχουν στους θερμότατους εναγκαλισμούς με τους φασίστες (καλό είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους). Μήπως λοιπόν θα αναγκαστούμε να συμφωνήσουμε με τους γείτονες που τον χαρακτήρισαν άτομο που στερείται την ικανότητα αξιολόγησης και έκφρασης από την άποψη της κοινής λογικής;
Ας ξεκαθαρίσουμε λίγο την κατάσταση, γιατί οι μισοί συμπατριώτες μας ξεσκονίζουν ήδη τα καριοφίλια που «ξέθαψαν» από τα μπαούλα των προγόνων τους. Δεν υπάρχει, στην παρούσα φάση, πιθανότητα «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία. Η γειτονική χώρα οφείλει αρχικά να βρει τη λύση στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει στα βάθη της Ανατολής. Οι Κούρδοι του Ιράκ προελαύνουν, σημειώνοντας περήφανες νίκες εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Όσο λοιπόν επικρατούν και ανακτούν εδάφη, τόσο εδραιώνεται η πεποίθηση δημιουργίας ενός αυτόνομου Κουρδιστάν.
Στην περίπτωσή μας, η Τουρκία εκμεταλλεύεται τη «γονατισμένη» ηθικά και οικονομικά Ελλάδα πετώντας της συνεχώς δολώματα με το μύχιο πόθο να «τσιμπήσει». Η ηγεσία μας, αφού αποφασίσει να οικοδομήσει ένα σοβαρό και ορθολογικό πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής (και να μην ταξιδεύει στην Αβάνα, όταν πλήττονται εθνικά συμφέροντα), οφείλει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη σταθεροποίηση της ειρήνης και της ασφάλειας στη γειτονιά μας.
Οφείλει να προωθήσει τα απαράδεκτα ρεβανσιστικά αιτήματα για τουρκικά νησιά και «γκρίζες ζώνες» των Τούρκων στην υπόλοιπη Ευρώπη ανακόπτοντας την ευρωπαϊκή τους πορεία (αν και ο πρόεδρος Ερντογάν δε φαίνεται να επιθυμεί κάτι παραπάνω από τους εταιρικούς πόρους). Επιπροσθέτως, πρέπει να ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή αλλά και συνετό τρόπο (βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες που διέπουν το σύγχρονο κόσμο εδώ και δεκαετίες) στην Τουρκία πως επεκτατικές βλέψεις και διεκδικήσεις τόσο στον ηπειρωτικό χώρο όσο και στο ΕΛΛΗΝΙΚΌ Αιγαίο δε θα γίνουν ανεκτές.