Οι οπαδοί που θα εισβάλλουν στους αγωνιστικούς χώρους στο αγγλικό ποδόσφαιρο θα αποκλείονται από τα γήπεδα και θα αναφέρονται στην αστυνομία σύμφωνα με νέα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από τις αρχές του αγώνα.
Oι οπαδοί που θα «συλλαμβάνονται» να εισβάλλουν σε αγωνιστικό χώρο θα αντιμετωπίζουν πλέον τις ίδιες κυρώσεις με όσους κατέχουν πυροτεχνήματα ή φωτοβολίδες, κοινώς γνωστά ως «pyro», κάνουν ρίψη αντικειμένων ή χρήση ναρκωτικών.
Η σκληροπυρηνική προσέγγιση που συμφωνήθηκε μεταξύ της Premier League, της EFL και της Football Association τίθεται σε άμεση ισχύ. Η διάρκεια οποιασδήποτε απαγόρευσης δεν έχει καθοριστεί αλλά αναμένεται να ισχύουν για ένα έτος.
«Μαζί, με συλλόγους και συνεργάτες σε όλο το ποδόσφαιρο, ξεκαθαρίζουμε ότι το είδος των περιστατικών που είδαμε την περασμένη σεζόν πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Premier League, Ρίτσαρντ Μάστερς.
«Αν δεν λάβουμε συλλογική και διαρκή δράση, μπορεί να είναι μόνο θέμα χρόνου να τραυματιστεί κάποιος σοβαρά ή χειρότερα».
Κάθε οπαδός που τρέχει στον αγωνιστικό χώρο ή κουβαλάει ή χρησιμοποιεί pyro θα υπόκειται σε αυτόματο αποκλεισμό με τις απαγορεύσεις να επεκτείνονται ενδεχομένως στους γονείς ή κηδεμόνες εάν οι παραβάτες είναι κάτω των 18 ετών.
Τα άτομα θα αναφέρονται επίσης στην αστυνομία, ενώ οι ποδοσφαιρικές αρχές δεσμεύονται να συνεργαστούν για να επιτύχουν διώξεις.
Θα καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η κουλτούρα που οδήγησε σε πολλά έκτροπα από τότε που οι οπαδοί επέστρεψαν στους χώρους μετά το lockdown.
Οι αρχές λένε ότι θα ζητήσουν από τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσουν περιεχόμενο με εισβολές στα γήπεδα και pyro, υποστηρίζοντας ότι τα βίντεο που δείχνουν τον αμυντικό της Crystal Palace, Joachim Andersen να χτυπιέται από οπαδό της Everton, έχουν προβληθεί περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια φορές.
Οι ραδιοτηλεοπτικές εταιρείες έχουν ήδη κληθεί να απομακρύνουν τις κάμερές τους από φωτογραφίες με αναμμένες φωτοβολίδες.
Οι αρχές είπαν ότι έστειλαν επιστολή στον υπουργό δημόσιας τάξης, Τομ Πέρσγκλοβ, ζητώντας από την κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τους κανόνες για την πώληση φωτοβολίδων και άλλων εύφλεκτων υλικών.
«Τα γήπεδα ποδοσφαίρου πρέπει να είναι ένα ασφαλές, χωρίς αποκλεισμούς και ευχάριστο περιβάλλον για όλους, και είναι ευθύνη όλων στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των διοικητικών οργάνων, των συλλόγων, των παικτών, των προπονητών και των φιλάθλων, να διασφαλίσουν ότι όλοι παίζουμε το ρόλο μας στην προστασία μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Mark Bullingham.
Οι κανόνες συμβαδίζουν με κυβερνητικά μέτρα για τον περιορισμό της χρήσης ναρκωτικών μεταξύ των οπαδών του ποδοσφαίρου, με την κοκαΐνη να αναμένεται να προστεθεί στη λίστα των αδικημάτων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απαγόρευση ποδοσφαίρου. Πιο αυστηρές έρευνες έχουν επίσης οριστεί να πραγματοποιηθούν στους χώρους.
Η Ένωση Φιλάθλων Ποδοσφαίρου υποστήριξε τις νέες κυρώσεις, όπως και η ένωση παικτών PFA. «Επικοινωνούν μαζί μας οι οπαδοί σε αρκετά τακτική βάση που έχουν πιαστεί να πηδούν στον αγωνιστικό χώρο ή με πυροβολισμό στις εξέδρες και χωρίς εξαίρεση μετανιώνουν που το έκαναν», δήλωσε ο Κέβιν Μάιλς της FSA.
Ο Maheta Molango, διευθύνων σύμβουλος της PFA, δήλωσε: «Για όσους βρίσκονται στο γήπεδο, γνωρίζουμε ότι αυτή η απάντηση θα κριθεί μόνο από την αποτελεσματικότητά της.
Απαιτείται συνεπής και σωστή επιβολή των νόμων που ήδη ισχύουν. Πρέπει επίσης να προγραμματιστούν και στοχευμένες επενδύσεις στην ασφάλεια γύρω από παιχνίδια, όπου γνωρίζουμε ότι ενδέχεται να εμφανιστούν σημεία ανάφλεξης».
Πηγή: The Guardian