Μέχρι τώρα, οι στριμωγμένοι μικροαστοί από την ύφεση, τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων είχαν επιλέξει να δίνουν προτεραιότητα στα τραπεζικά τους χρέη για να μην χάσουν το σπίτι τους και έβαζαν σε δεύτερη μοίρα τα χρέη προς την εφορία (αυξημένοι φόροι κλπ), παρά το γεγονός ότι το κράτος προηγείται στις ρευστοποιήσεις περιουσιών έναντι οφειλών. Τώρα, το υπουργείο Οικονομικών με τη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το κράτος αποφάσισε να λειτουργήσει ως τράπεζα, ώστε να διασφαλίσει την είσπραξη των φόρων που επιβάλει.
Έτσι, όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Γιάν. Στουρνάρας, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο για τα φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 5.000 ευρώ, δεν υπάρχει περιορισμός στις δόσεις, αλλά ο αριθμός τους θα διαμορφώνεται με βάση την οικονομική κατάσταση του υπόχρεου. Για τις εταιρείες και τους επαγγελματίες οι δόσεις είναι πλέον έως 48. Βέβαια, όσοι βρίσκονται ήδη σε ρύθμιση η οποία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα δεν μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση. Για χρέη άνω των 75.000 ευρώ θα απαιτείται πιστοποιητικό λογιστή για τη ρύθμιση των χρεών, ενώ για 300.000 και πάνω θα απαιτούνται και εμπράγματες εξασφαλίσεις. Κι εδώ αρχίζει ο τραπεζικός βίος της εφορίας, ενόψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών των ακινήτων για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια από το 2014. Σου λέει ο Στουρνάρας «δεν θα αφήσω τις τράπεζες να μου πάρουν τα γραφεία, τα εργοστάσια και τα σπίτια, θα τα πάρω εγώ».
Στην Ισπανία που μαστίζεται τώρα από πλειστηριασμούς έχει τις τελευταίες βδομάδες ανδρωθεί ένα νέο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, που σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2014 μπορούμε να το δούμε κι εδώ.
Στη νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα μπορούν να ενταχθούν κόσοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν σε παλαιότερες ρυθμίσεις. Το υπουργείο οικονομικών στο πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων για τα πάντως εξετάζει την άσκηση του ορίου για την ποινική δίωξη των οφειλετών από τις 5.000 στις 10.000 ευρώ. Κάτι είναι κι αυτό…