Γράφει η Έλενα Ζέρβα-Γκιουρτζιάν
Έχουμε ήδη διανύσει τον έκτο χρόνο της κρίσης στην Ελλάδα. Μια κρίση που εκτός από τα οικονομικά και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά, έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά.
Πολύ εύκολα κάποιος θα πει:
“Και τι με νοιάζουν εμένα τα πολιτικά χαρακτηριστικά; Εγώ δίνω καθημερινή μάχη επιβίωσης γιατί δεν τα βγάζω πέρα με τα χρήματα που έχω. Αυτοί που ασχολούνται με τα πολιτικά, έχουν λύσει τα προβλήματά τους. Άσε, που ελάχιστα ενδιαφέρονται πώς τα φέρνω βόλτα εγώ!”
Η πολιτική όμως είναι αυτή που διαμορφώνει συνειδήσεις. Η πολιτική είναι αυτή που χρησιμοποιείται από τους εκάστοτε υποψήφιους ή αιρετούς σε όλα τα επίπεδα διοίκησης, ως εργαλείο για να πείσουν το ακροατήριο. Η πολιτική είναι αυτή που χαράσσεται από τις κυβερνήσεις για να περνάς εσύ, καλά ή όχι στην καθημερινότητά σου.
Αρκετοί είναι αυτοί που λένε ότι άλλο είναι η θεωρία και άλλο η πράξη. Κι όμως όλες οι πράξεις βασίζονται σε θεωρίες και στην προκειμένη περίπτωση, η πολιτική πράξη στηρίζεται σε μια πολιτική θεωρία.
Κάποιες πολιτικές ιδεολογίες αποδείχτηκαν καταστροφικές για την ανθρωπότητα. Αυτές είχαν αναπτυχθεί σε περιόδους ανάλογων κρίσεων, όπου υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια για την καθημερινότητα και απογοήτευση από τους πολιτικούς. Τότε εμφανίστηκαν πολιτικοί “ηγέτες” που παρέσυραν με τα λόγια τους στο μίσος και την αλληλοεξόντωση, με πρόσχημα την ανωτερότητα της φυλής.
Αποδιοπομπαίοι τράγοι υπήρχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Η μεμψιμοιρία και η μνησικακία προς το συνάνθρωπο δεν διδάσκονται ούτε στα σχολεία μας ούτε στις εκκλησίες μας. Η ανεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα αποτελεί θεμελιώδη αξία κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Το ότι μας πνίγει η καθημερινότητα και το βιοτικό μας επίπεδο έχει υποβαθμιστεί, είναι δυστυχώς γεγονός.
Όπως όλα όμως τα κακά περνάνε, έτσι θα περάσει κι αυτό. Άς προσπαθήσουμε να μη χάσουμε την ανθρωπιά μας και τη ψυχραιμία μας. Κι επειδή “ο διάολος έχει πολλά ποδάρια”, να μη παγιδευτούμε στα “όμορφα” λόγια μικρόψυχων πολιτικών, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως οι πρόγονοί μας δίδαξαν στον υπόλοιπο κόσμο τη Δημοκρατία.