Τις διαφορές ανάμεσα στην Αργεντινή και την Ελλάδα τόνισε αυτές τις μέρες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μη ξεχνώντας να κατακεραυνώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, που «θέλει να γίνουμε Αργεντινή». Ξέχασε όμως ότι είναι ο Έλληνας πολιτικός και κυβερνητικός που πρώτος έθεσε ζήτημα μη πληρωμής ελληνικών ομολόγων «τύπου Αργεντινής», το Μάιο του 2012! Και ότι επομένως σήμερα κατακεραυνώνει τον ΣΥΡΙΖΑ για μια θέση που ο ΣΥΡΙΖΑ καλώς ή κακώς δεν έχει, αλλά είχε διατυπώσει ο κ. Βενιζέλος πριν δύο και πλέον χρόνια…
Η διδακτική αυτή ιστορία έχει ως εξής: Ύστερα το περιβόητο PSI+ (ανταλλαγή παλαιών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου με νέα του EFSF αλλά με «κουρεμένη» την ονομαστική τους αξία), υπήρξε μια κατηγορία ομολογιούχων που -ακριβώς όπως και στην Αργεντινή- αρνήθηκε να συμμετάσχει στην ανταλλαγή, οχυρωμένη πίσω από τις «βαριές» ρήτρες που είχαν αυτά τα ομόλογα και διεκδικώντας το 100% της ονομαστικής τους αξίας. Η συνολική αξία αυτών των ομολόγων που εξαιρέθηκαν του PSI+ ανερχόταν τότε σε 6,4 δισ. ευρώ. (Στο τέλος, ο πίνακας με τις από δω και πέρα λήξεις ανά έτος αυτών των ομολόγων. Από το Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα έχουν αποπληρωθεί πάνω από 3 δισ. ευρώ.)
Στην προεκλογική περίοδο των εκλογών της 6ης Μαΐου του 2012, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είχε πάρει θέση ότι αυτά τα ομόλογα δεν πρέπει να πληρωθούν.
Όμως -φευ!- στις 15 Μαΐου του 2012 έληγε ένα τέτοιο ομόλογο, αξίας 450 εκατ. ευρώ, οπότε το ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να αποφασίσει τελεσίδικα αν θα το πληρώσει ή όχι! Καθώς όμως είχαμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπηρεσιακός υπουργός (κ. Σαχινίδης) ζήτησε να του δοθούν οδηγίες από την πολιτική ηγεσία της χώρας. Το θέμα τέθηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια στις 13 Μαΐου 2012, δύο ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης του ομολόγου. (Το βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν άλλο, αν θα σχηματιστεί κυβέρνηση με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 6ης Μαΐου).
Σε αυτή τη σύσκεψη, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την προεκλογική του θέση (να μην πληρωθούν αυτά τα ομόλογα), ενώ ο κ. Σαμαράς πέταξε την μπάλα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο!
Από τα πρακτικά της σύσκεψης διαβάζουμε:
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας):
Κύριοι, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και η ακυβερνησία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την οικονομική ασφάλεια του ελληνικού λαού και την ίδια την εθνική μας υπόσταση. […] Έχω ενημερωθεί τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και από τον Υπουργό Οικονομικών για την ταμειακή κατάσταση της χώρας και για τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος […]. Έχω εικόνα των ευρωπαϊκών και οικονομικών δεδομένων και είμαι εξαιρετικά ανήσυχος. Αναμένω να καταλήξετε σε σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. […] Γνωρίζετε ότι τηρούνται πρακτικά. Αν δεν καταλήξουμε αυτή τη φορά, τα πρακτικά θα δημοσιοποιηθούν […]. Σας δίνω να διαβάσετε την επιστολή που έστειλε προσωπικά σε εμένα ο κύριος Πρωθυπουργός.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):
Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, σε συνέχεια του σημειώματος του κυρίου Πρωθυπουργού που μας δώσατε να διαβάσουμε, θα ήθελα να θυμίσω –το ξέρουν και ο κ. Σαμαράς και ο κ. Τσίπρας-ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση την Τρίτη το αργότερο για την πληρωμή ή μη του ομολόγου που λήγει και ανήκει στην κατηγορία των ομολόγων αγγλικού δικαίου παλαιάς έκδοσης που έμειναν εκτός PSI. Αυτό έχει πολύ μεγάλες νομικές και πολιτικές συνέπειες. Πρέπει να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να αποφασίσει. Επίσης, επειδή ο κ. Σαχινίδης έχει μία αγωνία τι θα κάνει τη Δευτέρα στο Eurogroup είναι καλό να έχει και κάποια αίσθηση τι θα πει στους ομολόγους του για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Γιατί αυτό θα είναι ένα βασικό αντικείμενο συζήτησης που θα πάρει ευρεία διεθνή δημοσιότητα. Ο ίδιος νοιώθει αμήχανος γιατί δεν έχει πλέον ουσιαστική νομιμοποίηση. Πρέπει να ξέρει τι θα κάνει. Το πρώτο θέμα του ομολόγου, επειδή είναι μία μεγάλη πολιτική απόφαση, πρέπει να τη σηκώσουν τα κόμματα. Δεν μπορεί να τη σηκώσει ούτε ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός ούτε ο Υπουργός Οικονομικών.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας):
Ο κ. Σαμαράς έχει το λόγο.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας):
Κύριε Πρόεδρε, σε αυτό το σημείο που λέει ο κ. Βενιζέλος θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού. Είναι ο κατ’ εξοχήν επαΐων, ειδήμων και ειδικός σε αυτά τα θέματα και θα πρέπει να μας πει ποια είναι η άποψή του εάν το πληρώνουμε ή όχι. Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι υπάρχουν χώρες ή οργανισμοί που θέλουν να το πληρώσουμε, άλλες χώρες ή άλλοι οργανισμοί που δεν θέλουν να το πληρώσουμε. Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Ο κατ’ εξοχήν εξειδικευμένος σε αυτά τα ζητήματα είναι ο κ. Παπαδήμος και πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρχει η δική του άποψη. Έχει την πλήρη ανάγνωση των θεμάτων. Ήταν εκεί. Τα γνωρίζει αυτά καλύτερα παντός άλλου. Άλλωστε γι’ αυτό το λόγο έγινε και Πρωθυπουργός, λόγω των ειδικών γνώσεων σε αυτόν τον τομέα. Θα ήταν χρήσιμο, λοιπόν, να έχουμε τη δική του άποψη.
ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ (Πρόεδρος της Δημοκρατίας):
Ο κ. Τσίπρας έχει το λόγο.
ΑΛΕΞIOΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς):
Θεωρώ μη λογικό ότι δεν έχουμε μία συγκεκριμένη εισήγηση από την πλευρά της Κυβέρνησης που χειρίστηκε το θέμα. Διότι η Κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο -ανεξάρτητα εάν μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών προφανώς έχει δίκιο ο κ. Σαχινίδης να αισθάνεται ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του- χειρίστηκε όλη τη διαδικασία του PSI. Το πρόβλημα με αυτό το ομόλογο δεν προέκυψε την 7η του Μάη. Ήταν ένα πρόβλημα που το γνωρίζαμε πολύ πριν. Άρα, όφειλε η Κυβέρνηση να έχει έναν στρατηγικό σχεδιασμό για την αντιμετώπισή του. Από τη στιγμή που εμείς θα έχουμε μία συγκεκριμένη εισήγηση από την πλευρά του κ. Παπαδήμου, θα τοποθετηθούμε επί της ουσίας. Έχουμε σκέψεις για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε αυτό το θέμα. Θεωρώ όμως χρήσιμο και κρίσιμο να έχουμε και την άποψη του Πρωθυπουργού.
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος):
Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ απολύτως με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Τσίπρα ότι χρειαζόμαστε μία τεχνική και πολιτική εισήγηση του Πρωθυπουργού. Επειδή έτυχε να έχω χειριστεί τα θέματα ως Υπουργός Οικονομικών μέχρι τις 19 Μαρτίου, αν και αυτό το θέμα προέκυψε στις 27 Απριλίου στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, θέλω να σας πω ότι η δική μου προδιάθεση, η πολιτική και η οικονομική, ήταν και είναι να μην πληρωθεί αυτό το ομόλογο. Αλλά χρειάζεται να πάρουμε τις σχετικές ασυλίες, τα waiver από μία σειρά οργανισμούς και χώρες όπως είναι το Λουξεμβούργο, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είναι το EFSF. Προφανώς θα υποτάξω την προσωπική μου άποψη στη συλλογική άποψη με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού εάν είναι διαφορετική.
Συμπέρασμα: Ο κ. Βενιζέλος καλούσε το 2012 σε στάση πληρωμών κατά των κατόχων των hold outs, όπως ακριβώς έκανε τώρα η Αργεντινή! Έχει όμως την πολυτέλεια, θεωρώντας ότι έχουμε μνήμη πεταλούδας, να κάνει τώρα επίδειξη «σοβαρότητας» κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι έχει τώρα τη θέση που αυτός είχε τότε! Τέτοιο είναι το πολιτικό διαμέτρημα του ανδρός…
Από την άλλη, ο κ. Σαμαράς, υπεύθυνη πολιτική ηγεσία και διεκδικητής της πρωθυπουργίας, κρύφτηκε πίσω από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό αποφεύγοντας να πάρει θέση. Τέλος, ο κ. Τσίπρας απέφυγε επίσης να πάρει θέση τότε, όπως και τώρα με αφορμή την «επιλεκτική χρεοκοπία» της Αργεντινής. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να χρεώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μια θέση που επισήμως δεν έχει…
ΠΙΝΑΚΑΣ
Ελληνικά ομόλογα «τύπου Αργεντινής» (hold outs)
Λήξεις ανά έτος, σε εκατ. ευρώ
2014 160
2015 100
2016 650
2017 580
2019 35
2028 200
3034 315
2057 1.125
Σύνολο 3.165