Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Όταν ο υιός Ψυχάρη θυσιάστηκε για τον πατέρα…

(Κατα)γράφει ο Αντώνης-Μάριος Παπαγιώτης

«Ο κ. Τσίπρας θεωρώ ότι προσπαθεί και βελτιώνει την εικόνα του, και μαθαίνει γρήγορα… Ο κ. Τσίπρας έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ένας νέος άνθρωπος, και αυτό εμπνέει παραπάνω. Σε αυτό θα πρέπει η δική μας παράταξη να παλέψει λίγο περισσότερο, ώστε να εμπνεύσουμε τον νέο κόσμο. Αλλά πάντως δεν είναι κακός άνθρωπος», έλεγε στην τελευταία συνέντευξή του ως βουλευτής της ΝΔ, ο Ανδρέας Ψυχάρης, μιλώντας στο Action 24 και τη Βίβιαν Μπενέκου.

Έστω κι αν η σημερινή παραίτηση του διπλωμάτη εξέπληξε, σε μια δεύτερη ανάγνωσή της φαντάζει εκ των συνθηκών επιβεβλημένη.

Καταρχάς, η διαφαινόμενη ήττα της ΝΔ στις ερχόμενες εκλογές θα σηματοδοτήσει μία πανωλεθρία για τους βουλευτές της. Για τον κ. Ψυχάρη αυτό θα σήμαινε μιααδύνατη επανεκλογή, αφού στις εκλογές του 2012 ήταν στην τελευταία εκλόγιμη θέση της Α’ Αθηνών, την , ενώ τώρα, αν η ΝΔ είναι δεύτερο κόμμα, δεν πρόκειται να εκλέξει περισσότερους από 3 βουλευτές στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Σε μια περιφέρεια που οι υπουργοί, Όλγα Κεφαλογιάννη  και Βασίλης Κικίλιας, έχουν ένα εκ θέσεως προβάδισμα, ενώ ακολουθεί κατά πόδας η Ντόρα Μπακογιάννη που προσπαθεί να επανενεργοποιήσει τον πάλαι ποτέ ισχυρό μηχανισμό της. Η ανάσυρση του Προκόπη Παυλόπουλου, επίσης, με την ανάληψη της προεδρίας της επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τον επανέφερε στο πολιτικό σκηνικό και ενδεχομένως να αναζωπυρώνει τις διαθέσεις του για να ξαναθέσει υποψηφιότητα, ενώ η Φωτεινή Πιπιλή έχει καταφέρει με τις φιλολαλαϊκές και φιλοζωικές παρεμβάσεις της να διατηρήσει ένα ουδέτερο, πλην συμπαθές, προφίλ στο γηρασμένο κοινό της Α’ Αθηνών.

Χωρίς ακόμα να μπορεί κάποιος να προβλέψει τις επιδράσεις που θα έχουν οι offshores Καρατζαφέρη στην υποψηφιότητα του νυν βουλευτή Αθ. Πλεύρη, οι υποστηρικτές του δεν θα πρέπει να θεωρούνται αμελητέα δύναμη, ενώ για την ίδια εκλογική περιφέρεια, ακούγεται έντονα τις τελευταίες μέρες ότι θα θέσει υποψηφιότητα και ο πρόεδρος της Α1 ΝΟΔΕ, Π. Λυμπερόπουλος, προσωπικός φίλος του Α. Σαμαρά και με μεγάλη οικονομική επιφάνεια.

Η παραπάνω χαρτογράφηση των θολών “γαλάζιων” νερών της Α’ Αθηνών, είναι δεδομένο ότι έχει γίνει κι από τον Α. Ψυχάρη, που σίγουρα έχει υπόψιν του περισσότερα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για την ανάλυσή του.

Μετά, λοιπόν, και την μη αξιοποίησή του στον τελευταίο ανασχηματισμό και τις πρόσφατες καραμπόλες που προέκυψαν στο υπουργείο Παιδείας, Ανάπτυξης και Εθνικής Άμυνας, ο γιος του μεγάλου εκδότη φάνταζε να προσέρχεται σε μία μάχη όντας εκ προοιμίου χαμένος.

Την ίδια στιγμή, ο πατέρας του δεν θα μπορούσε να χτυπά την Όλγα Κεφαλογιάννη από το Βήμα, ειδικά όταν επισήμως θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο, δεδομένων των επιχειρηματικών ισορροπιών στα ΜΜΕ που αναμιγνύεται.

Αντίθετα, όποιος παρακολουθεί το Βήμα, δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει την μεταστροφή που έχει κάνει η εφημερίδα προς τον Σύριζα, μια κίνηση που καταδεικνύει μεταξύ άλλων, ότι ο έμπειρος εκδότης θεωρεί απίθανη την μεταστροφή του κλίματος υπέρ του Α. Σαμαρά.

Καθώς τη παρούσα στιγμή, η ρύθμιση των υπέρογκων χρεών του ΔΟΛ δεν είναι διασφαλισμένη, η παραμονή του υιού Ψυχάρη στην κοινοβουλευτική ομάδα τηςΝΔ, θα αποτελούσε βαρίδι στις… πολιτικές διαπραγματεύσεις και στην όποια εμφανή ή αφανή μεταστροφή επιχειρήσει ο κυρ-Σταύρος για χάρη της διάσωσής του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων