Ήταν το 1974 όταν ο καθηγητή οικονομικών Gavin McCrone διεξήγαγε μια μυστική μελέτη για την Αγγλική κυβέρνηση τονίζοντας ότι σχεδόν όλο το πετρέλαιο της Βόρειας θάλασσας ανήκει στη Σκωτία. Η μελέτη ανέφερε ότι τα αποθέματα πετρελαίου ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποίησαν.
Είχε γράφει ότι μια ανεξάρτητη Σκωτία θα γινόταν μία από τις πιο ευημερούσες χώρες στον κόσμο και τα κρατικά ταμεία θα γέμιζαν λεφτά.
Η εν λόγω έκθεση αποσιωπήθηκε εκείνη την εποχή ωστόσο διέρρευσε πριν περίπου δέκα χρόνια. Ήταν το Εθνικιστικό Κόμμα της Σκωτίας που ανάγκασε τη Αγγλική Κυβέρνηση να την αποκαλύψει.
Σήμερα και ενώ διεξάγεται το κρίσιμο δημοψήφισμα η έκθεση είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Όσοι είναι υπέρ της απόσχισης ζητούν από τους πολίτες να ρίξουν μια ματιά στη μυστική έκθεση που που έκρυβαν οι Άγγλοι από τους Σκωτσέζους.
Εκείνη την εποχή η Αγγλία είχε βυθιστεί στην οικονομική και πολιτική κρίση. Η Χώρα χρειαζόταν έσοδα ώστε να μην χρεοκοπήσει
Το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας έγινε εμπορεύσιμο στα μέσα της δεκαετίας το 1970. Εκτιμάται ότι μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί πάνω από 40 δισεκατομμύρια βαρέλια, με την παράγωγη να φτάνει στο μέγιστο της περί το 1999-2000 (περίπου 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως για το Ηνωμένο Βασίλειο).
Κύκλοι αναλυτών υποστηρίζουν ότι τα αποθέματα ίσως κυμαίνονται περί τα 15-24 δισεκατομμύρια βαρέλια, ικανά να κρατήσουν την παραγωγή ζωντανή για τις επόμενες δυο δεκαετίες.
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που ενίσχυσε την τάση της αυτονομίας ήταν η διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τη Μάργκαρετ Θάτσερ, από το 1979 έως το 1990. Η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού είχε βαρύτατες επιπτώσεις στις βιομηχανικές περιοχές της Σκωτίας, ανοίγοντας ένα πολιτικό και πολιτιστικό ρήγμα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν έπαψε να διευρύνεται μέχρι σήμερα.
Πολλοί Σκωτσέζοι είδαν το Εργατικό κόμμα την περίοδο Μπράουν και Μπαίαρ, ως τον συνεχιστή της Συντηρητικής κυβέρνησης της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η κυβέρνηση της με την πολιτική της αποβιομηχάνισης που προώθησε το 1980 και οδήγησε στην έκρηξη της ανεργίας , επηρέασαν δραματικά το βιοτικό επίπεδο, την Σκωτία και την Βόρειο Αγγλία. Τότε, η Σιδηρά κυρία έγινε μία μισητή φιγούρα.
Διαβάστε τη μελέτη του Gavin McCrone
Πηγή: forbes, Reuters