Θα φύγετε για διακοπές το Πάσχα; Αν ναι, τότε σίγουρα θα γεμίσετε τις σελίδες των φίλων σας με όμορφες εικόνες και θα διηγηθείτε τα πάντα, πού θα πάτε, πόσες ημέρες κλπ. Μεγάλο λάθος!
Είναι μια κίνηση που κάνουμε όλοι μας πολλές φορές καθημερινά. Μια φωτογραφία, μια selfie, ή απλά μια υπόμνηση πού βρισκόμαστε και για πόσες ημέρες. Παράδειγμα: βρίσκεστε στην Τζιά, στο Λονδίνο ή στην Ήπειρο και θέλετε να μοιραστείτε με τους φίλους σας τις ομορφιές του τοπίου, τις ανεβάζετε λοιπόν στα social media. Το πρόβλημα είναι ότι όταν μοιράζεστε αυτές τις εικόνες, μοιράζεστε και άλλες πληροφορίες.
Αυτό που μαθαίνουν κάποιοι άγνωστοι σε εσάς άνθρωποι είναι το διαμέρισμά σας είναι άδειο. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εταιρεία Kiwatch, οι κλέφτες δεν περιορίζονται πλέον στο να τσεκάρουν τα άδεια σπίτια αλλά πληροφορούνται πολύ περισσότερα από τα social media και μαθαίνουν πράγματα που ανεβάζουμε εμείς οι ίδιοι. Σύμφωνα με την έρευνα, το 95% των γυναικών ανεβάζουν εικόνες από τα ταξίδια τους, από τις εξόδους τους. Οι άνδρες το κάνουν σε ποσοστό 53%. Το χειρότερο είναι, σύμφωνα με την έρευνα, ότι οι γυναίκες αναφέρουν αν φεύγουν διακοπές, ενώ ο άνδρες το κάνουν δυσκολότερα.
«Για να μη βοηθήσετε τους κλέφτες, αποφύγετε να γράφετε ενδείξεις όπως «απόψε φεύγω παραλία για μια εβδομάδα». Αυτού του είδους οι πληροφορίες συχνά παίρνουν like από πολλούς φίλους και αυτό δίνει πρόσβαση σε έναν κύκλο ανθρώπων τους οποίους πιθανόν δεν γνωρίζετε, ειδικά αν το προφίλ των μηνυμάτων σας είναι δημόσιο. Είναι σημαντικό είτε να μη δίνετε καμία πληροφορία για τον τρόπο ζωή σας είτε να σιγουρευτείτε ότι η πρόσβαση είναι περιορισμένη», δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας που έκανε την έρευνα.