H κουβέντα περί fake news είναι αναμφίβολα της μόδας. Οχι άδικα, δεδομένου ότι στις πολλές εκατοντάδες ιστοσελίδες και στα social media διακινούνται με μεγάλη ευκολία ειδήσεις που δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα. Συχνά, όμως, η χρήση του όρου fake news στον δημόσιο λόγο γίνεται προσχηματικά· όχι για να αναδείξει μια πραγματική είδηση, αλλά για να την υποβαθμίσει. Το βράδυ της Τρίτης, το γραφείο Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού χαρακτήρισε fake news τις αναφορές περί ύπαρξης έκθεσης, το 2020, στην οποία είχαν επισημανθεί τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα του Ολυμπιακού Σταδίου. Οι σχετικές πληροφορίες είχαν αποτυπωθεί σε ρεπορτάζ της «Κ» το πρωί της ίδιας ημέρας. Η χρήση του όρου fake news έχει ως στόχο να αποκρύψει την αλήθεια.
Γιάννης Σουλιώτης
Τον Ιούλιο του 2019, το υπουργείο Υποδομών υπέγραψε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού σύμβαση με την εταιρεία ΔΟΜΗ Α.Ε. Αντικείμενο του έργου ήταν, μεταξύ άλλων, η «προετοιμασία του φακέλου δημόσιας σύμβασης μελέτης των επικείμενων εργασιών επιθεώρησης και συντήρησης των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ». Η τεχνική έκθεση εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020 και στο τρίτο κεφάλαιο αυτής με τίτλο «Στέγαστρο Κεντρικού Σταδίου» υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές των προβλημάτων της μεταλλικής κατασκευής Καλατράβα. «Εντοπίστηκαν σοβαρότερα προβλήματα, μάλλον αδικαιολόγητα για κατασκευή υψηλών ποιοτικών χαρακτηριστικών (…) θα πρέπει τα προβλήματα αυτά να αποδοθούν στην έλλειψη συντήρησης, οπωσδήποτε όμως να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν». Στις παραγράφους και σελίδες της έκθεσης που ακολουθούν, περιγράφονται λεπτομερώς τα προβλήματα. Ακολουθώντας, όμως, το δόγμα «αν δεν μας βολεύει η αλήθεια τόσο το χειρότερο για την αλήθεια», οι δημοσιογραφικές αναφορές στο περιεχόμενο της έκθεσης χαρακτηρίστηκαν fake news.
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου είχε συνάντηση με δημοσιογράφους στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας. Περιγράφοντας τα σχέδια και τον προγραμματισμό του υπουργείου, αποκάλυψε ότι σε ένα μήνα θα προκηρυχθεί ξανά ο διαγωνισμός για την προμήθεια 1.026 καμερών σώματος που είχε βγει «στον αέρα» στα τέλη του 2022, με το Ελεγκτικό Συνέδριο ωστόσο να τον μπλοκάρει, επισημαίνοντας ότι δεν συνέτρεχαν προϋποθέσεις που να δικαιολογούν την προμήθεια των καμερών με απευθείας ανάθεση. Και όμως, στις αρχές του έτους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν ο έμπειρος σε θέματα επικοινωνίας Τάκης Θεοδωρικάκος, είχε χαρακτηρίσει fake news τα ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι δεν είχαν ακολουθηθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες…
Η αλήθεια, πάντως, είναι μη αναστρέψιμη, όπως είχε παρατηρήσει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Η κακία μπορεί να της επιτεθεί, η άγνοια μπορεί να τη χλευάσει – αλλά στο τέλος, πάλι εκείνη είναι εδώ».
kathimerini.gr