Κυριακή, 29 Μαΐου, 2022

Όταν το ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ γίνεται φυλακή για σαουδάραβες πρίγκιπες [εικόνες]

Τρείς μήνες μετά τη σύλληψή του -στις 4 Νοεμβρίου 2017- με κατηγορίες για διαφθορά και παράνομο πλουτισμό, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ απελευθερώθηκε πριν λίγες ημέρες και έτσι αποκαλύφθηκε ότι η φυλακή του ήταν το πολυτελέστατο ξενοδοχείο Ritz-Carlton στο Ριάντ.

Η απελευθέρωση ήρθε μετά την οικονομική συμφωνία -με άγνωστο τίμημα-που έκανε με τον γενικό εισαγγελέα της χώρας.

Ο Αλ Ουαλίντ είναι ο πρόεδρος της Kingdom Holding Company, η οποία έχει επενδύσεις σε Twitter, Lyft, Apple και άλλες δυτικές εταιρείες. Συνελήφθη τον Νοέμβριο μαζί με τουλάχιστον δέκα άλλους πρίγκιπες και δεκάδες εξέχοντες επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας και αξιωματούχους ύποπτους για διαφθορά.

Η απόφαση για απελευθέρωσή του μαζί με αρκετούς άλλους γνωστούς μεγιστάνες σχολιάστηκε από τραπεζίτη με τη δήλωση ότι οι αρχές φάνηκαν πρόθυμες να ολοκληρώσουν την έρευνα, εν μέρει επειδή οι ξένοι επενδυτές ανησυχούσαν για τα περιουσιακά τους στοιχεία ή για τους τοπικούς επιχειρηματικούς εταίρους. «Η κυβέρνηση σηματοδοτεί ότι θέλει να κινηθεί σε μια νέα φάση τώρα, μακριά από την καταστολή και σε άλλες οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο τραπεζίτης.

Η κράτηση του Αλ Ουαλίντ, μαζί με δεκάδες άλλους ανώτερους υπαλλήλους και επιχειρηματίες, ήταν μέρος του σχεδίου του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τη μεταρρύθμιση στη Σαουδική Αραβία και εδραίωσε τη θέση του.

Ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι 90 κρατούμενοι απελευθερώθηκαν καθώς διαπραγματεύονταν μετρητά, ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία για την ελευθερία τους. Οι αρχές εξακολουθούσαν να κρατούν ακόμη 95 άτομα ορισμένα από τα οποία αναμένεται να δικαστούν.

Ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος έδωσε στο Reuters μια συνέντευξη στη σουίτα όπου κρατήθηκε για μήνες. Είπε ότι ήταν αναστατωμένος από τις φήμες ότι κρατήθηκε σε μια τυπική φυλακή και βασανίστηκε. Είπε ότι η σύλληψή του προέκυψε από μια «παρανόηση», και πρόσθεσε ότι πέρασε το διάστημα του εγκλεισμού του παρακολουθώντας ειδήσεις, κάνοντας περιπάτους, κολύμβηση και άσκηση.

carlton ritz 1-605

carlton ritz 2-605

carlton ritz2 605

carlton ritz3 605

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων