Έναν δεύτερο πόλο διεκδίκησης έργων πληροφορικής στο δημόσιο, που αποτελούν και τον πυρήνα του Ταμείου Ανάκαμψης, επιδιώκει να δημιουργήσει η Vodafone Ελλάδος απέναντι στο σχήμα που αρχίζει να διαμορφώνεται υπό τον ΟΤΕ που επίσης λαμβάνει θέση για την πίτα των έξι δισ. ευρώ.
Η διοίκηση της εταιρείας δεν έκρυψε χθες τις προθέσεις της, κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης για τη δημιουργία «Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης» για εφαρμογές στο χώρο της ηλεκτρονικής υγείας. Τα έργα ψηφιοποίησης στον τομέα υγείας, με επίκεντρο τον Φάκελο Ασθενούς, είναι ύψους άνω του μισού δισεκατομμυρίου καθώς οι δομές υγείας στη χώρα μας βρίσκονται από πλευράς τεχνολογικής υποδομής στην εποχή του Χαλκού. Χθες έγινε, επίσης, γνωστό πως στην Διεύθυνση Δημοσίου Τομέα της Vodafone Ελλάδας στην οποία είναι επικεφαλής ο Πάρης Δεληγιαννάκης, εντάχθηκε και ο πρώην γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής επί ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Ράλλης.
Ηδη δύο κοινοπραξίες υπό τον ΟΤΕ και την Vodafone Ελλάδος μονομαχούν για ένα από τα μεγαλύτερα τηλεπικοινωνιακά έργα στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια, την «Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (Ε.Σ.Ο.Θ.Ε.)», ύψους κοντά στα 62 εκατ. ευρώ. Η Vodafone διεκδικεί το έργο σε κοινοπραξία με την G4S και άλλους ελληνικούς ομίλους (Cosmos Business Systems, κ.α.) απέναντι σε κοινοπραξία υπό τον ΟΤΕ.
Στο μεγάλο, διαβαθμισμένο, έργο του υπουργείου Ναυτιλίας είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον δέκα όμιλοι μεταξύ των οποίων η General Dynamics, η κοινοπραξία Mytilineos – Elbit Systems C4I and Cyber Ltd, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intracom Telecoms, η κοινοπραξία IDE – Intrakat, κ.α. Στόχος του είναι η ανάπτυξη ενός πλήρους ηλεκτρονικού συστήματος, που διασφαλίζει την επιτήρηση και ενισχύει αποφασιστικά την προστασία των θαλασσίων συνόρων μας.
Σημειώνεται πως για αρκετά χρόνια η Vodafone Ελλάδος τηρούσε επιλεκτική στάση στα έργα του δημοσίου, καθώς εκκρεμούσε η επίλυση ζητήματος που συνδέονταν με τις απαιτήσεις του θεσμικού πλαισίου για την ονομαστικοποίηση μετοχών, κ.α. Το συγκεκριμένο ζήτημα επιλύθηκε, όπως υποστηρίζουν στελέχη που παρακολουθούν τον σχεδιασμό του τηλεπικοινωνιακού ομίλου.
Σε αντίθεση με τη μέχρι σήμερα στάση της Vodafone, η διοίκηση του ΟΤΕ έχει τα τελευταία χρόνια ενισχύσει σημαντικά την παρουσία της στα έργα τεχνολογίας (ICT) χτυπώντας ακόμα και μικρότερες συμβάσεις ανά την Ελλάδα, στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικά στο δημόσιο, ο ΟΤΕ έχει αναλάβει σειρά έργων και αυτή την περίοδο ετοιμάζεται να διεκδικήσει αρκετούς από τους μεγάλους διαγωνισμούς που προγραμματίζονται.
Σήμερα συγκαταλέγεται μεταξύ των πέντε ομίλων που διεκδικούν το μεγάλο έργο των νέων ταυτοτήτων σε κοινοπραξία με την γερμανική Veridos (ελέγχει στην Ελλάδα την Veridos Ματσούκης) και την ByteΒΥΤΕ 0,00%.
Ναυαρχίδα των έργων τεχνολογίας στην υγεία θα είναι η ανάπτυξη του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ) που θα περιέχει το ατομικό ιστορικό υγείας του λήπτη υπηρεσιών υγείας καθώς και δεδομένα, εκτιμήσεις και πληροφορίες κάθε είδους σχετικά με την κατάσταση και την κλινική εξέλιξη του προσώπου αυτού, ως ασθενούς, καθ’ όλη τη διαδικασία περίθαλψής του. Το περιεχόμενο του ΑΗΦΥ θα πρέπει να τηρείται ισοβίως και να είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο. Σήμερα ο ΑΗΦΥ ενημερώνεται από το σύστημα της Ήλεκτρονικής Συνταγογράφησης, έχει ενεργοποιηθεί για μικρό ποσοστό πολιτών και ο βαθμός ενημέρωσής του από γιατρούς επαγγελματίες υγείας είναι πολύ χαμηλός, λειτουργώντας πρωτίστως ως εργαλείο καταγραφής μιας ιατρικής επίσκεψης σε κάποιο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Δημοσίου.
Στον ΑΗΦΥ θα τηρούνται το συνοπτικό ιστορικό υγείας, σύμφωνα με γνωστά διεθνή πρότυπα, καθώς και ένα αποθετήριο εγγράφων που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον τα εξιτήρια των νοσοκομείων, τα αποτελέσματα εργαστηριακών και ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων καθώς και τις εκτελεσμένες ιατρικές συνταγές φαρμάκου.
Επιπλέον, μέσω του ΑΗΦΥ θα διασφαλίζεται η πρόσβαση σε αναλυτικά δεδομένα περιστατικών υγείας (έγγραφα, πορίσματα, ιατρικές εικόνες). Προϋπόθεση για τη λειτουργία του είναι η αναβάθμιση των πληροφορικών υποδομών των μονάδων υγειονομικής περίθαλψης τα οποία σήμερα δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με αξιόπιστα δεδομένα τον ηλεκτρονικό φάκελο.
Πηγή: Euro2day.gr