Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Ουδείς ένοχος για την «τρύπα Καλατράβα» στη Λάρισα

Αθωωτική ήταν η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας για τα εννέα άτομα που κατηγορούνταν για τις ζημιές που είχε υποστεί η ονομαζόμενη «γέφυρα Καλατράβα» στον Αγιόκαμπο της Λάρισας. Η τεράστια τρύπα είχε ανοίξει το Δεκέμβριο του 2012 πάνω στο οδόστρωμα μετά από έντονες έντονη βροχόπτωση και θυελλώδεις ανέμους που είχαν ως αποτέλεσμα τα κύματα του Αιγαίου Πελάγους να «καταπιούν» μέρος της ασφάλτου.

Ετσι από έργο-βιτρίνα για την περιοχή -όπως είχε διαφημιστεί το 2009 που παραδόθηκε στην κυκλοφορία- η γέφυρα μετατράπηκε έκτοτε σε έργο-ντροπή καθώς πρόκειται για μια κατασκευή που στοίχισε 1,5 εκατ. ευρώ και καταστράφηκε στην πρώτη κακοκαιρία.

Αλλωστε όπως σημείωναν οι γνωρίζοντες, πριν ακόμα σημειωθεί η ζημιά του 2012, το έργο είχε μείνει ημιτελές καθώς δεν είχαν προχωρήσει τα έργα διασύνδεσης με το ήδη υπάρχον οδικό δίκτυο. Αυτές οι κατασκευές έγιναν πρόχειρα, και πιθανόν όχι με την απαραίτητη προσοχή και επιμέλεια. Η τρύπα ήρθε απλώς να αποκαλύψει αυτά τα κενά.

Παράλληλα, ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι «το έργο δεν κατασκευάστηκε με τις προδιαγραφές των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο». Δηλαδή, δεν ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι το ρέμα που βρίσκεται κάτω από την γέφυρα ενίοτε φουσκώνει και κατεβάζει τεράστιες ποσότητες νερού, ούτε φαίνεται να συνυπολογίστηκε η άνοδος της στάθμης των υδάτων τον χειμώνα που φέρνει τα κύματα μέχρι τη βάση του έργου. Όλα τα παραπάνω «έσκαψαν» μέρος της κατασκευής και τότε έγιναν τα αποκαλυπτήρια άλλης μιας κακοτεχνίας, απ’ την οποία ευτυχώς δεν υπήρχαν θύματα.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός είχε δημοσιοποιήσει τον πόρισμα του εισαγγελέα τον Ιανουάριο του 2013 υποσχόμενος «να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον και αν ανήκουν». Φαίνεται όμως ότι η δικαιοσύνη και οι συναρμόδιες Αρχές δεν κατάφεραν να βρουν κάποιον αίτιο για την εμφανή κακοτεχνία.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων