Επιθεώρηση στην Ουκρανία πραγματοποίησε η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας μετά την «καταγγελία» Ρωσίας ότι το Κίεβο κατασκευάζει “βρώμικη βόμβα”, ωστόσο δεν βρήκαν κάτι που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό της Μόσχας. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ουκρανία Κώστας Ονισένκο, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος κατασκευής “βρώμικης βόμβας” ή κάποιας άλλης βόμβας που να σχετίζεται με ραδιενέργεια.
Ζελένσκι: Δεν θα συμμετάσχουμε στην επερχόμενη σύνοδο της G20 αν λάβει μέρος ο Πούτιν
Ακόμα, ανέφερε ότι ο Ζελένσκι δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο των G20 που θα γίνει σε λίγες ημέρες, εφόσον σε αυτή θα πάρει μέρος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και με αυτό τον τρόπο κλείνει το θέμα για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει μια μεταξύ τους συζήτηση.
Όσον αφορά στην επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Κίεβο και στο τετ α τετ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, είπε ότι Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά όπου άκουσε τις αφηγήσεις των ντόπιων κατοίκων και αυτά που πέρασαν κατά τη διάρκεια της παραμονής των ρωσικών στρατευμάτων στην πόλη, αφηγήσεις που την έκαναν να δακρύσει.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά για τον οπλισμό, τονίζοντας ότι η συμβολή του είναι σημαντική στην εξέλιξη του πολέμου. Είπε ακόμα ότι «δουλεύουμε με την ελληνική πλευρά από κοινού για να τελειώσουμε το συντομότερο αυτόν τον πόλεμο. Αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας αμυντικό, πολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό τομέα. Από την πλευρά της, η Ελληνίδα Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ρητά τη στάση της Ελλάδας, λέγοντας ότι η χώρα μας θα συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα της».
Αναφέρθηκε πολλές φορές στο θέμα της Μαριούπολης. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ο κ. Ζελένσκι ουσιαστικά επιβεβαίωσε αυτό που λέει η ελληνική πλευρά εδώ και πολύ καιρό, ότι και κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ρωσικής εισβολής, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, αλλά και όλα τα προηγούμενα 8 χρόνια του πολέμου, η μόνη επίσημη ξένη αρχή στην περιοχή της Μαριούπολης και ευρύτερα του Ντονμπάς και δη Ευρωπαϊκή Αρχή ήταν το Ελληνικό Προξενείο, το οποίο όχι μόνο εκπροσώπησε τις ευρωπαϊκές αρχές, αλλά τις εκπροσώπησε πολύ θαρραλέα, καθότι θυμόμαστε ότι ο πρόξενος που ήταν τότε στη Μαριούπολη ο κ. Ανδρουλάκης παρέμενε στην πόλη συνοδεύοντας και οργανώνοντας τα κόμβο των Ελλήνων που έφευγαν από την πόλη. Ακόμα και κατά τη διάρκεια σφοδρών βομβαρδισμών και όταν δηλαδή υπήρχαν ήδη εκατοντάδες και χιλιάδες θύματα, ήταν από τους τελευταίους που φύγανε.
Όσον αφορά στο χθεσινοβραδινό μήνυμα του Ζελένσκι που είπε ότι συνολικά στην Ουκρανία 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ περιγράφει πώς είναι η κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα.
«Τα πράγματα αποκαθίστανται σταδιακά, αλλά παραμένουν πάρα πολύ δύσκολα. Γίνονται τακτικές και έκτακτες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας και ειδικότερα στο Κίεβο. Το 40% των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί και υπάρχει ένας αγώνας δρόμου προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές και να μην υπάρχει πρόβλημα και στην ηλεκτροδότηση αλλά και στη θέρμανση, καθώς όπως βλέπουμε από χθες πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει ο καιρός. Μέχρι προχθές είχαμε λιακάδα και καλό καιρό, αλλά από χθες έχει αρχίσει να αλλάζει ο καιρός. Η ουκρανική πλευρά εκτιμά ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές και με τη βοήθεια των ξένων χωρών, εφόσον βεβαίως δεν υπάρχουν νέα χτυπήματα».