Το δράμα του λαού της Ουκρανίας που τους τελευταίους περίπου τρεις μήνες ζει τις τραγικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής, αποτυπώνεται σε μία πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας, η οποία συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων και την Πρεσβεία της Ουκρανίας, στο κέντρο της Αθήνας.
Από την Κυριακή 15 Μαΐου ο δρόμος της Βασιλίσσης Όλγας φιλοξενεί μία υπαίθρια έκθεση με 57 φωτογραφίες, κυρίως έργα φωτορεπόρτερ από όλο τον κόσμο οι οποίοι βρέθηκαν στη «δίνη» των συγκρούσεων για να μεταφέρουν μέσα από τον φακό τους όλες τις συνταρακτικές εικόνες από τις εμπόλεμες ζώνες της Ουκρανίας. Ανάμεσά τους και ο πολυβραβευμένος φωτορεπόρτερ Άρης Μεσσήνης, επικεφαλής του Γαλλικού Πρακτορείου στην Ελλάδα (AFP).
«Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει»
Η έκθεση με τίτλο «Ο πόλεμος που δεν έπρεπε να είχε γίνει» καταδεικνύει μέσα από τα 57 στιγμιότυπα τις φρικαλεότητες του πολέμου, το δράμα των αμάχων που είδαν τη ζωή τους να ανατρέπεται, αλλά και τις γενναίες και αδιάκοπες προσπάθειές τους να αντισταθούν στην καταστροφή, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά του πολέμου.
Την έκθεση, εγκαινίασαν το μεσημέρι της Κυριακής, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρέσβης της Ουκρανίας, Sergii Shutenko.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων στον χαιρετισμό του σημείωσε:
«Αυτή είναι μία έκθεση η οποία δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ, όπως και αυτός είναι ένας πόλεμος που δεν θα έπρεπε να είχε γίνει ποτέ. Όλοι μαζί, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των Αθηναίων, θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα. Ένα μήνυμα κατά του πολέμου, κατά αυτής της παράνομης, άδικης και βάρβαρης εισβολής. Ένα μήνυμα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Από τις 24 του Φλεβάρη είμαστε όλοι Ουκρανοί. Ο ηρωικός, μαχόμενος λαός της Ουκρανίας αγωνίζεται για την εθνική του ανεξαρτησία, αγωνίζεται για τα εθνικά του δικαιώματα, για την εθνική του κυριαρχία. Αγωνίζεται, όμως, και για όλους εμάς. Για τις αρχές και τις αξίες όλων μας» είπε.
«Θα ήθελα να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στον πρέσβη και στην πρεσβεία της Ουκρανίας για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει από την πρώτη στιγμή. Δεν αρκούμαστε μόνο σε συμβολικές πρωτοβουλίες, συνεργαζόμαστε πολύ στενά και στην φιλοξενία εκτοπισμένων Ουκρανών εδώ στην Αθήνα, με την ελπίδα βέβαια ότι θα γυρίσουν σύντομα στα σπίτια τους. Με την ελπίδα ότι ο πόλεμος θα τελειώσει και η δημοκρατία και η ειρήνη θα θριαμβεύσουν» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα, Sergii Shutenko στη δήλωσή του ανέφερε:
«Eίναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον φίλο μου Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και όλο το Δήμο Αθηναίων για τη βοήθεια τους στη διοργάνωση αυτής της έκθεσης. Ο Δήμαρχος το έθεσε σωστά, όταν είπε, ότι αυτή η έκθεση δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί ποτέ, όπως άλλωστε και αυτός ο πόλεμος που ήδη διαρκεί πάνω από 80 ημέρες».
«Και ενώ ο αρχικός ισχυρισμός της ρωσικής ομοσπονδίας ήταν, ότι επρόκειτο για μία ειδική επιχείρηση με στόχο στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αυτό που έχουμε στην πράξη έως τώρα είναι ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού εκτοπισμένο, κάτι που το καταδεικνύεται με αυτήν την έκθεση», πρόσθεσε ο Πρέσβης της Ουκρανίας, και συνέχισε:
«Βλέπουμε ξεκάθαρα τη βαρβαρότητα, βλέπουμε ότι δεν έχουν πληγεί μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις μέσω των δραστικών τακτικών, βλέπουμε να έχουν έχουν πληγεί αθώοι πολίτες, να έχουν πληγεί γυναίκες, παιδιά, σπίτια, νοσοκομεία, νηπιαγωγεία. Έχει πληγεί συνολικά η ζωή.
Οι πόλεις μας πια δεν έχουν καμία σχέση με το πως τις γνωρίζαμε πριν τον πόλεμο. Ουκρανοί φωτογράφοι έχουν τραβήξει τις φωτογραφίες που βλέπετε προκειμένου να υπάρξουν τεκμήρια, τεκμήρια των φρικαλεοτήτων, τεκμήρια των εγκλημάτων πολέμου που έχουν ήδη συντελεστεί. Και αυτές οι φωτογραφίες επιτελούν και έναν άλλο σκοπό. Δείχνουν ξεκάθαρα το τι έχει κάνει η Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου και φέρνουν την Ουκρανία πιο κοντά στην Ελλάδα.
Διότι βλέποντας αυτές τις φωτογραφίες, μπορούμε να κάνουμε τη σύγκριση. Να συγκρίνουμε την Αθήνα του τώρα με τις ζώσες πόλεις στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε τους Έλληνες αλλά και τους τουρίστες που θα επισκεφθούν αυτή την έκθεση, να συνειδητοποιήσουν ότι ο πόλεμος είναι μια φρικαλεότητα και όλοι μας θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να επιδιώκουμε σαφώς τη γρήγορη παύση και το γρήγορο τέλος του.
Και για άλλη μία φορά, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση στο πρόσωπο του φίλου μου Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, αλλά και τις θερμές μου ευχαριστίες στο Δήμο Αθηναίων για όλη τη βοήθεια που μας παρείχαν. Ειδικά, επιτρέψτε μου να σταθώ σε αυτό που έχει κάνει ήδη για μας ο Δήμος Αθηναίων και έχει βοηθήσει πολλούς συμπατριώτες μου Ουκρανούς, οι οποίοι προσωρινά βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα εδώ στην Αθήνα.
Θα ήθελα, τέλος να εκφράσω την ιδιαίτερη μου χαρά που χθες η Ουκρανία κέρδισε το διαγωνισμό της Eurovision.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε όλοι να σταματήσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος, να ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία και του χρόνου η Eurovision να μπορέσει να πραγματοποιηθεί σε μία ειρηνική Ουκρανία και μάλιστα στη Μαριούπολη».
Στα εγκαίνια της έκθεσης, παρευρέθηκαν:
Ο Πρέσβης της Πολωνίας, Artur Lompart, η Πρέσβης του Μαυροβουνίου Ana Vucadinovic, η Πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας, Lidija Boshkovska, η Πρέσβης της Πορτογαλίας, Helena Paiva και η Επιτετραμμένη της Ρουμανίας, Adriana Ciamba.
Πηγή: ertnews.gr