Ισχυρό ενδιαφέρον δείχνουν οι τράπεζες για το πρόγραμμα τιτλοποιήσεων “Ηρακλής ΙΙΙ”, καθώς εκτός τις συναλλαγές που έμειναν εκκρεμότητα από το προηγούμενο πρόγραμμα σχεδιάζουν να εντάξουν και νέα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Προτεραιότητα έχουν οι τιτλοποιήσεις που δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στον “Ηρακλή ΙΙ”, δηλαδή το Frontier II της Εθνικής (1 δισ. ευρώ), το Sunrise III της Πειραιώς (500 εκατ. ευρώ) και το κοινοπρακτικό Solar (1,2 δισ. ευρώ). Οι δύο πρώτες συναλλαγές έχουν ήδη ολοκληρωθεί, λαμβάνοντας κρατικές εγγυήσεις ύψους 360 εκατ. και 143 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ για το Solar οι εγγυήσεις δεν αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ. ευρώ.
Το ερώτημα που “καίει” σήμερα τον τραπεζικό κλάδο είναι αν θα υπάρξει χώρος για νέες τιτλοποιήσεις μέσω του Ηρακλή οι οποίες είναι πολύ πιο συμφέρουσες με τις τράπεζες από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων NPEs στη δευτερογενή αγορά.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr, ενδιαφέρον για ένταξη νέων χαρτοφυλακίων στον Ηρακλή έχουν εκδηλώσει τόσο η Εθνική Τράπεζα -με το Frontier III- όσο και η Alpha Bank και η Eurobank. Η Πειραιώς, αντιθέτως, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει νέες τιτλοποιήσεις NPEs.
“Κλειδί” οι τιτλοποιήσεις Attica-Παγκρήτια
Η απάντηση για το εάν θα μείνει χώρος στο τρέχον πρόγραμμα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ύψος των εγγυήσεων που θα χρειαστούν οι Attica Bank – Παγκρήτια οι οποίες τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε “πυρετό” προετοιμασίας για τον Ηρακλή.
Θυμίζεται ότι η πρωτοβουλία για τη συνέχιση του προγράμματος σε μεγάλο βαθμό αποφασίστηκε με γνώμονα την εξυγίανση των δύο μη συστημικών τραπεζών που παρουσιάζουν δείκτη NPE πάνω από 60%. Προϋπόθεση για να γίνει πράξη το όραμα του πέμπτου μη τραπεζικού πυλώνα -το οποίο μοιράζονται κυβέρνηση και Επόπτης- είναι η εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των δύο τραπεζών.
Παρότι η άσκηση από τις δύο τράπεζες έχει σε μεγάλο βαθμό ωριμάσει, ακόμη δεν είναι γνωστό το ύψος των κρατικές εγγυήσεων που θα απαιτηθούν. Αρμόδιες πηγές εκτιμούν, πάντως, ότι δεν θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπολείπεται σημαντικά. Σε κάθε περίπτωση, τα δύο ιδρύματα χρειάζονται ριζική εξυγίανση γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μείνουν εκτός σημαντικά χαρτοφυλάκια -ακόμη και αν ο “λογαριασμός” που θα κληθούν να πληρώσουν οι μέτοχοι μέσω ΑΜΚ θα είναι πολύ υψηλός.
Ενδεικτικά, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο αρχικός σχεδιασμός της Παγκρήτιας για ένταξη στον Ηρακλή μη εξυπηρετούμενων δανείων 300 εκατ. ευρώ -από τα 1,1 δισ. ευρώ που διαθέτει συνολικά- δεν ικανοποιεί τον Επόπτη που ζητά να ενταχθεί πολύ υψηλότερο ποσοστό ώστε να διασφαλιστεί η εξυγίανση της τράπεζας.
Ακόμη πιο κρίσιμο είναι το ύψος των εγγυήσεων που θα απορροφήσει η Attica Bank η οποία διαθέτει σήμερα NPEs ύψους 2 δισ. περίπου. Το ύψος των εγγυήσεων που θα απαιτηθούν, καθώς και το κόστος της ένταξης στον Ηρακλή, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κόκκινων χαρτοφυλακίων που διαθέτει.
Πιέζουν για αύξηση των εγγυήσεων κατά 1 δισ. ευρώ
Προκειμένου να δημιουργηθεί ο αναγκαίος χώρος ώστε ο δείκτης NPEs των συστημικών τραπεζών να μειωθεί από το 5% που είναι σήμερα, στο 3% στο τέλος του έτους, οι τράπεζες ασκούν πιέσεις στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών να διευρύνει τις κρατικές εγγυήσεις στον Ηρακλή ΙΙΙ κατά 1 δισ. ευρώ -στα 3 δισ. ευρώ συνολικά.
Διαφορετικά, υποστηρίζουν υψηλόβαθμες πηγές του κλάδου, δεν θα υπάρξει χώρος για άλλη τιτλοποίηση πέραν των Frontier II, Sunrise III, Solar και τις τιτλοποιήσεις Attica-Παγκρήτια.
Κατηγορηματική είναι, ωστόσο, η απάντηση του Υπουργείου ξεκαθαρίζοντας ότι η διεύρυνση του προγράμματος δεν είναι στην ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης. Για την έγκριση του Ηρακλή απαιτούνται πολύμηνες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις τόσο με την Κομισιόν όσο και με την DG Comm, γεγονός που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων του τρέχοντος προγράμματος.
Πηγή capital.gr