Έντονο είναι το ενδιαφέρον των Ελληνικών Πετρελαίων για τις εξελίξεις στο χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα διαθέτουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να διεκδικήσουν και να επιτύχουν ουσιαστικό ρόλο στην έρευνα και την αξιοποίηση των ελληνικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα ΕΛ-ΠΕ γνωρίζουν καλά τους μηχανισμούς της ελληνικής αγοράς και διαθέτουν σημαντική εμπειρία που προέρχεται, μεταξύ άλλων, από την αξιοποίηση παλαιών στελεχών της ΔΕΠ ΕΚΥ, η οποία ως μέλος του ομίλου ΔΕΠ δηλαδή της εταιρίας που εν συνεχεία μετασχηματίστηκε σε ΕΛ-ΠΕ είχε πραγματοποιήσει σειρά ερευνών στον ελλαδικό χώρο αλλά και διενεργήσει τον πρώτο διεθνή γύρο παραχωρήσεων το 1996. Έχουν επιπλέον ενεργή συνεργασία με αξιόπιστους ξένους οίκους (στο κοινοπρακτικό σχήμα για τον Πατραϊκό συμμετέχουν η Petroceltic Resources και η Edison International) και μελετούν όλα τα δεδομένα που θα τους επιτρέψουν να δώσουν το παρών και στο νέο γύρο παραχωρήσεων που έχει προαναγγείλλει το ΥΠΕΚΑ για τα 20 «οικόπεδα» στο Ιόνιο και στην περιοχή Νότια της Κρήτης.
Ο όμιλος επικεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον του στις έρευνες πετρελαίου και είναι χαρακτηριστικό ότι ήταν ο πρώτος, ίσως, που αγόρασε τα σεισμικά δεδομένα της PGS. Τα ΕΛΠΕ συμμετείχαν στο παρελθόν σε έρευνες πετρελαίου στη Λιβύη την Αίγυπτο την Αλβανία κλπ. Από το 2008 μεταβίβασαν τα δικαιώματα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που κατείχαν στη Λιβύη, παρέμειναν όμως στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο, συμμετέχοντας σε διεθνείς κοινοπραξίες.
Απόφαση της διοίκησης του Ομίλου είναι, εάν δεν είναι επιτυχείς οι γεωτρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, να αποχωρήσει και από την Αίγυπτο για να επικεντρωθεί στις έρευνες για κοιτάσματα στον ελλαδικό χώρο.