Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η αποστολή των ΗΠΑ στην Τουρκία και στη συνέχεια η τουρκική αποστολή στην Ουάσινγκτον περιόρισαν δραματικά και αμοιβαία τις υπηρεσίες παροχής βίζα, αφότου ένας εργαζόμενος στην αμερικανική διπλωματική αποστολή τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη εβδομάδα, με την αμερικανική πλευρά να δηλώνει ότι είναι αναγκαίο να επαναπροσδιοριστεί εκατέρωθεν η υποχρέωση ως προς την ασφάλεια του προσωπικού.
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα, ένας υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη με την κατηγορία ότι συνδέεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον κληρικό που κατηγορείται για την ενορχήστρωση του περσινού αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη κίνηση καταδικάστηκε από την Ουάσιγκτον ως αβάσιμη και επιζήμια για τους δεσμούς μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ.
“Τα πρόσφατα γεγονότα έχουν αναγκάσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επανεκτιμήσει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας ως προς την ασφάλεια της αποστολής και του προσωπικού των ΗΠΑ”, αναφέρει η δήλωση της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Άγκυρα.
«Για να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των επισκεπτών στην πρεσβεία και τα προξενεία μας, για όσο διάστημα η αξιολόγηση αυτή βρίσκεται υπό εξέλιξη, αναστείλαμε αμέσως την έκδοση όλων τα μη-μεταναστευτικών υπηρεσιών βίζα σε όλες τα διπλωματικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στην Τουρκία».
Η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και έκανε σχεδόν την ίδια δήλωση, αλλάζοντας μόνο τα ονόματα των χωρών.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατονόμασε τον εργαζόμενο στο προξενείο και είπε ότι συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη με την κατηγορία της κατασκοπείας και της απόπειρας να βλάψει τη συνταγματική τάξη και την κυβέρνηση της Τουρκίας.
Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας οξύνθηκαν άλλωστε τον τελευταίο καιρό και με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές της YPG στη Συρία. Να υπενθυμίσουμε ότι τους τελευταίους η Άγκυρα τους θεωρεί ως προέκταση του απαγορευμένου ΡΚΚ, το οποίο έχει εξαπολύσει μια ένοπλη εξέγερση εδώ και τρεις δεκαετίες στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η Τουρκία έχει επίσης πιέσει, έως τώρα μάταια, τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκδώσουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 240 άνθρωποι.
Μένει να δούμε ποιά θα είναι η εξέλιξη στην τελευταία αυτή διπλωματική κρίση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.
Πηγές: Reuters, AFP