Την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης που επιτρέπει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν ελεύθερα χαιρέτισε χθες, Πέμπτη, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κάλεσε για ένα αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι ιατρικό προαπαιτούμενο να έχουμε ένα πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι έχετε εμβολιαστεί», είπε σε συνέντευξή της που μεταδίδει το euroactiv.
«Ως εκ τούτου, χαιρετίζω την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού για ένα αμοιβαία αναγνωρισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού», δήλωσε.
Η επικεφαλής της Κομισιόν αναφερόταν στην επιστολή που της απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και με την οποία καλούσε για χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών για όσους έχουν εμβολιαστεί, σημειώνει το euractiv και τονίζει ότι αν και ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να καταστήσει το εμβόλιο «υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για ταξίδια, σημείωσε ότι “οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα”».
Η Φον ντερ Λάιεν είπε ότι η ίδια συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με την ιδέα. «Ό,τι αποφασίζεται -είτε δίνει προτεραιότητα είτε πρόσβαση σε ορισμένα προϊόντα- είναι μια πολιτική και νομική απόφαση που πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης της στη Λισαβόνα. «Αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό. Και, όπως είπα, πρέπει να έχουμε ιατρικό προαπαιτούμενο που να αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί», είπε.
Η κ. Φον Ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε επίσης την από κοινού αγορά εμβολίων από την ΕΕ απαντώντας σε επικρίσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία όπου έχουν αυξηθεί τα παράπονα σχετικά με την ταχύτητα της ΕΕ στη διάθεση νέας θεραπείας κατά του ιού.
«Ήταν και είναι καλό» για την Ευρωπαϊκή Ένωση να συντονιστεί σε αυτό, επέμεινε, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων BioNTech-Pfizer και Moderna «θα έχουν παραδοθεί» σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
«Με αυτά τα δύο εμβόλια και με πρόσβαση σε αυτά τα δύο εμβόλια, έχουμε αρκετές δόσεις για να εμβολιάσουμε το 80% του ευρωπαϊκού πληθυσμού», εξήγησε. Η Επιτροπή διανέμει τώρα τα εμβόλια «γρήγορα και μαζικά», πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό ενισχύει την ανάγκη στενής συνεργασίας με τις χώρες της ΕΕ.
«Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να διασφαλίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα επιταχυνθεί, διότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας και για την αντιμετώπιση και την εξάλειψη του ιού», είπε.
Ερωτηθείσα για την προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των φαρμακευτικών εταιρειών για να επιτραπεί στις αναδυόμενες χώρες να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους απάντησε: «Έχουμε εγγυηθεί 2,3 δισεκατομμύρια εμβόλια, τα οποία είναι περισσότερο από αρκετά για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό και τους γείτονές μας επειδή νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος».