Για την εξέλιξη της πανδημίας μίλησε στην ΕΡΤ και τη Νίνα Κασιμάτη ο επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Χαλβατσιώτης εστιάζοντας στο πώς αναμένεται να διαμορφωθεί η κατάσταση με το άνοιγμα των σχολείων το φθινόπωρο αλλά και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα κυκλοφορούμε σε κλειστούς χώρους. «Αυτό θα προσφέρει συνθήκες αυξημένης μεταδοτικότητας οπότε ας είμαστε όχι με την υποχρέωση, αλλά με την υπευθυνότητα να φροντίζουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας και να τους προφυλάσσουμε παίρνοντας τα τυπικά υγειονομικά μέτρα» τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία επικαιροποίησης του εμβολιασμού.
Όπως είπε ο κ. Χαλβατσιώτης «δεν είναι μόνο τα σχολεία, είναι ότι θα έρθουν πιο δροσεροί μήνες κατά τους οποίους θα είμαστε μέσα κλεισμένοι, αλλά η πανδημία φαίνεται να περνάει. Η πανδημική φάση δεν ξαναγύρισε ποτέ πίσω και είδαμε και το καλοκαίρι ότι παρόλες τις απαισιόδοξες προβλέψεις ότι θα πάνε τα πράγματα άσχημα, θα πάμε στο 7ο – 8ο κύμα τελικά αυτοί που έχασαν το καλοκαίρι ήταν αυτοί που δεν πρόσεξαν κι αναγκάστηκαν να μείνουν μέσα στο σπίτι και να μην είναι στις παραλίες και να μη βγουν έξω. Αρα δηλαδή είχε μόνο κοινωνικές επιπτώσεις αφού στα νοσοκομεία είχε μόνο αύξηση των συνηθισμένων κλινών κι όχι των ΜΕΘ κλπ.».
Αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες
«Σχετικά με το φθινόπωρο, ξέρουμε ότι στο Βόρειο Ημισφαίρειο υπάρχουν χώρες στις οποίες ήδη έχουν ξεκινήσει τα σχολεία όπως στις ΗΠΑ όπου εκεί δεν χρειάζεται πλέον επισήμως η μάσκα ούτε ενώ έχουν ξεκινήσει περίπου 15 μέρες είδαν κάποιες δραματικές αυξήσεις των ποσοστών των κρουσμάτων. Είναι προαιρετική βέβαια η μάσκα, ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός στα παιδιά , αλλά υποχρεωτικός στου καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό των σχολείων. Άρα λοιπόν μπαίνουμε σε μια καινούρια θεώρηση της αντιμετώπισης του ανοίγματος των σχολείων και δεν έχουμε μέχρι στιγμής κάποια στοιχεία τέτοια τα οποία να αναστέλλουν τις αρχικές αποφάσεις τουλάχιστον στις χώρες που ήδη έχει ξεκινήσει η εκπαίδευση[…]Βέβαια πάντα ο κίνδυνος είναι όταν τα παιδιά επιστρέψουν από το σχολείο στο σπίτι και υπάρχουν μεγαλύτερες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα που θα πρέπει να προφυλαχτούν».
Αναφερόμενος στον αριθμό των θανάτων είπε ότι οι ηλικίες οι οποίες χάνονται είναι οι εύθραυστες υγειονομικά ηλικίες 85 κι άνω όπου εκεί συνυπάρχουν διάφορα προβλήματα, όπου ένα μικρό επιπλέον πρόβλημα της υγείας, όπως είναι μια λοίμωξη από κορονοϊό, κι όχι η βαριά της έκφραση όπως ήταν τις προηγούμενες χρονιές, μπορεί να απορρυθμίσει για παράδειγμα μια καρδιακή ανεπάρκεια και να οδηγήσει στον θάνατο. «Λέμε ότι αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες άρα αυτές θα πρέπει να τις προσέξουμε περισσότερο και θα πρέπει και οι ίδιοι να προσέχουν τον εαυτό τους όπως και το περιβάλλον στο οποίο συγκατοικούν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.