Για την ιστορική ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στα χωριά της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, όπου και τον συνόδεψε, μίλησε ο καταγόμενος από την Χειμάρρα, κορυφαίος Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Ήταν μια ιστορική ημέρα για εμάς, όπως αντιλαμβάνεστε, στο χωριό μου ο πατέρας μου μέχρι το 47 πήγε σε εκείνο το σχολείο που επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός δύο τάξεις. Μετά έγιναν οι εκλογές τότε επί καθεστώτος Χότζα και βάλανε έναν άνδρα στη φυλακή γιατί δε δέχτηκαν οι Χειμαρριώτες να ψηφίσουν. Θέλαμε να είμαστε Έλληνες, θέλαμε να είμαστε ανεξάρτητοι, θέλαμε όλα αυτά που θέλει η ελευθερία και ο Ελληνισμός, όλα αυτά που θέλαμε εμείς. Αυτοί οι άνθρωποι φυλακίστηκαν, δολοφονήθηκαν, τους λοιδόρησε το καθεστώς, τους αντιμετώπισε άσχημα όλα αυτά τα χρόνια και μετά το 90 με τη δημοκρατία, αυτή τη δημοκρατία που είχε η Αλβανία όλα αυτά τα χρόνια, πάλι τους πήρανε τη γη, τους λοιδόρησαν, τους εκβίασαν, αλλά δεν έβαλαν το κεφάλι κάτω. Κράτησαν τον Ελληνισμό μέσα τους, τη θρησκεία. Είναι το προπύργιο του Ελληνισμού η Χειμάρρα και οι Χειμαρριώτες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας.
Σημείωσε ακόμα, πως πολλοί δεν το καταλαβαίνουν αυτό, «ειδικά οι νέοι σήμερα δεν ξέρουν καν που είναι η Χειμάρρα και σου λένε είναι στην Αλβανία και είναι Αλβανοί».
«Αλλά αυτό που είδατε ήταν ακριβώς αυτός ο πόνος του κόσμου. Ακόμα και από την Αλβανία, ακόμα και σήμερα δεν αναγνωρίζεται ως μειονότητα. Το σχολείο της Χειμάρρας λειτουργεί, αλλά ως υποκατάστημα της Κορυτσάς. Πέρα από τα κόμματα, ζήτησα να πάω μαζί με τον πρωθυπουργό και μου έκαναν την τιμή να είμαι μαζί του. Ήταν, όπως είπα, είναι μια ιστορική μέρα για αυτόν τον κόσμο. Είδατε το πάθος τους, είδατε τον παλμό, είδατε ό,τι είχαν μαζεμένα μέσα τους για όλα αυτά τα χρόνια, το ότι πήγε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, εκεί ήταν σαν μια αναγνώριση για όλα αυτά που έχουν τραβήξει αυτοί οι άνθρωποι τόσα χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Δήμας.
Ερωτηθείς πόση σημασία έχει ότι ήταν ο Έντι Ράμα, μαζί τους κατά την επίσκεψη στη Δερβιτσάνη, ο κ. Δήμας επισήμανε ότι «με την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να περάσει και από αυτό και πρέπει να κάτσει κάτω και η Αλβανία, όπως είπαν και οι δύο πλευρές και ο πρωθυπουργός μας, ό,τι είχε πει και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη Δερβιτσάνη το 1991 το είπε και ο πρωθυπουργός εχθές στην ομιλία, είναι επίκαιρη η ομιλία του τότε με την ομιλία σήμερα ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, είναι ένα γεφύρωμα ώστε να μπορέσουμε οι δύο χώρες να συνεργαστούμε, να προοδεύσουμε και να έχουμε καλύτερες μέρες».
Σε σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της μειονότητας στην περιοχή με τις περιουσίες τους, ο κ. Δήμας περιέγραψε μια κατάσταση όπου κανείς για να διεκδικήσει την περιουσία του θα βρεθεί αντιμέτωπος με διαδοχικές δυσκολίες και εμπόδια για να καταλήξει στα δικαστήρια, όπου ως επί το πλείστον δεν θα καταφέρει κάτι. «Στο κομμάτι Βόρειος Ήπειρος έχουν χαθεί πάρα πολλές περιουσίες και φιλέτα, παραθαλάσσια και έχουν μπει μέσα άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με τον τόπο, με την με την περιουσία αυτή» ανέφερε.
Είναι πολλά τα προβλήματα που υπάρχουν, πρόσθεσε ο Έλληνας Ολυμπιονίκης «τα οποία έχουν τεθεί από την «Ομόνοια», το κόμμα της ελληνικής μειονότητας, στον πρωθυπουργό και στην αλβανική κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό και ξέρω ότι έχει ξεκινήσει ένας διάλογος σοβαρό,ς για πρώτη φορά σοβαρός, γι’ αυτό είπα είναι ιστορική μέρα η χθεσινή, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Χειμάρρα, ακόμα και η αναγνώριση της Χειμάρρας ως μειονότητα, την οποία Χειμάρρα κατάφεραν οι Αλβανοί και την ένωσαν με ένα χωριό που δεν είναι δίπλα, είναι χιλιόμετρα μακριά επειδή είναι μουσουλμάνοι για να αλλοιώσουν τον πληθυσμό, λοιπόν, όλα αυτά θα πρέπει σιγά σιγά να μπουν σε μια σειρά».
«Η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών πρέπει να έχει μία στρατηγική και αυτή η στιγμή θεωρώ ότι πάνε καλά» είπε καταλήγοντας ο κ. Δήμας, υπογραμμίζοντας ότι η Αλβανία για να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σεβαστεί τη μειονότητα και τα δικαιώματα τους.