Υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού της “ευλογιάς των πιθήκων” επισήμανε μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο, ο Παναγής Γαλιατσάτος, πνευμονολόγος, επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins. Αυτή της κεντρικής Αφρικής είναι πιο σοβαρή σημείωσε, με θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων.
Στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη, σημείωσε. “Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων”, σημείωσε, “καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική”.
Ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων. Όσο για την παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής σημείωσε πως “είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες”.
Το μυστήριο στο οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει ακόμη είναι το “πως βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων”
Επιπλέον σημείωσε, πως τα συμπτώματα της νόσου με τον πυρετό, τις κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιό εμφανή από αυτά του κορονοϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση και στην άμεση αντιμετώπισή τους, περιορίζοντας έτσι την μετάδοση.
“Είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα” επισημαίνει, όσο για τη μετάδοσή της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης, σημειώνει πως “γίνεται με την επαφή με δερματικές βλάβες πάσχοντος (εξάνθημα)”.
“Εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ” κατέληξε.