Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Μετά από μια διήμερη σύνοδο στην κεντρική Ιαπωνία, η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικών κρατών, γνωστοί ως G7, δεσμεύτηκαν σήμερα Παρασκευή στην επιδίωξη επίτευξης μιας ισχυρής παγκόσμιας ανάπτυξης.
Οι G7 εξέφρασαν την ανησυχία τους για τρία επίκαιρα ζητήματα διεθνούς εμβέλειας: τη Βόρεια Κορέα και τις πυρηνικές της δραστηριότητες, τη Ρωσία και την εξωτερική της δράση, αλλά και τις θαλάσσιες διαφορές που αφορούν στην Κίνα.
Αυτό που απαίτησαν είναι να συμμορφωθεί πλήρως η Βόρεια Κορέα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές, τις εκτοξεύσεις πυραύλων και κάθε είδους “προκλητικές ενέργειες”.
Οι G7 αναγνώρισαν επίσης τις ευρείας κλίμακας μεταναστευτικές ροές ως μια μεγάλη πρόκληση για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και δεσμεύθηκαν να αυξήσουν την παγκόσμια βοήθεια για τις ανάγκες των προσφύγων και των εκτοπισμένων ατόμων.
Σε αναφορά τους στο δημοψήφισμα της Βρετανίας σχετικά με την παραμονή ή την έξοδο από την ΕΕ, οι ηγέτες των G7 τόνισαν ότι ένα ενδεχόμενο Brexit “θα αποτελέσει ένα σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια ανάπτυξη.”
Είναι σαφές πλέον, όπως υπογραμμίζουν σχετικά και τα δημοσιογραφικά δίκτυα ανά τον κόσμο, ότι με τη δήλωσή τους αυτή οι G7 προσθέτουν το όνομά του στον κατάλογο των διεθνών οργανισμών που επιθυμούν να παραμείνει η Βρετανία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό όμως που σίγουρα πρέπει να καταστεί σαφές σε επίπεδο δημοσίου διαλόγου, είναι το εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφοφόροι αποφασίσουν να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Κι ακόμα και αν ήδη υπάρχει ένα τέτοιο σχέδιο, θα πρέπει να δημιουργηθεί και μία κοινή επικοινωνιακή γραμμή μεταξύ των διεθνών οργανισμών που θα το στηρίζουν και θα το προωθούν, όπως και τη θέση περί Βρετανικής παραμονής στους κόλπους της Ένωσης.
Να σημειωθεί, εν κατακλείδι, ότι οι ηγέτες των G7 συζήτησαν επίσης και για θέματα περί κυβερνοχώρου και κυβερνο-ασφάλειας περί ισότητας γυναικών ως προς τη συμμετοχή τους στην οικονομική ανάπτυξη, περί υποδομών, κλιματικής αλλαγής, ενέργειας αλλά και διαφθοράς.
Πηγές: Euronews, Reuters