Ένα αστρονομικό ρολόι, που κατασκευάστηκε με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, παρουσιάστηκε σε Παγκόσμια πρώτη στο ίδρυμα Λασκαρίδη στον Πειραιά. Το συγκεκριμένο ρολόϊ είναι και πλανητάριο, καθώς όπως εξηγεί μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις έξι” ο καθηγητής Φυσικής του διαστήματος, στον τομέα αστρονομίας και μηχανικής του ΕΚΠΑ Ξενοφών Μούσας, έχει όλες τις λειτουργίες του μηχανισμού των Αντικυθήρων, δηλαδή τη θέση του ήλιου, της Σελήνης, τις φάσεις της Σελήνης και σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο εγχειρίδιο χρήσης του μηχανήματος, γραμμένο σε ένα “χάλκινο” βιβλιαράκι, περιγράφονται με ακρίβεια όλες οι κινήσεις των πλανητών που γνώριζαν εκείνη την εποχή. Η χρησιμότητά του αστρονομικού ρολογιού ήταν ανέκαθεν κυρίως η πρόβλεψη του καιρού για τις αγροτικές εργασίες, καθώς επιτρέπει να ξέρουν οι άνθρωποι πότε θα σπείρουν.
Το αστρονομικό ρολόι – πλανητάριο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως την Πέμπτη 2α Ιουνίου 2022, στο Ίδρυμα Λασκαρίδη, συγχρόνως και από κοινού με το Πανεπιστήμιο Σονόρας στο Μεξικό όπου και θα εκτίθεται.
Οι λειτουργίες του μηχανισμού είναι κυρίως η πρόβλεψη του καιρού με βάση ακριβή ημερολόγια και κλιματολογικά δεδομένα (π.χ. Οκτώβρη και Νοέμβρη βρέχει στην Ελλάδα, άρα πρέπει να σπείρουμε τα σιτηρά). Σημαντικότατη λειτουργία είναι η πρόβλεψη των θέσεων των ουρανίων σωμάτων, ήλιου, σελήνης και πιθανότατα των πλανητών. Δηλαδή ο μηχανισμός ήταν ένα αστρονομικό ρολόι με πλανητάριο και ημερολογιακός μηχανισμός. Προβλέπει τις εκλείψεις και προσδιόριζε πότε γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Πηγή: ΕΡΤ