Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

Παγκόσμια τομή στην αιολική ενέργεια βλέπουν αναλυτές. Είναι δικαιολογημένος ο ενθουσιασμός τους;

Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Μια από τις μεγαλύτερες τομές στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, φαίνεται πλέον πως λαμβάνει χώρα. Η αιολική ενέργεια και συγκεκριμένα η παράκτια παραγωγή καταφέρνει να αποκτήσει χαμηλό κόστος ισότιμο ή και ανταγωνιστικότερο προς την πυρηνική και τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Μάικ Παρ, οικονομικός αναλυτής στην εταιρία μελετών και συμβουλευτικής PWR, έδειξε ότι στη Δανία η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι φθηνότερη τόσο από το φυσικό αέριο όσο και από την πυρηνική ενέργεια.

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τα μη ανταγωνιστικά τιμολόγια ενέργειας που προκύπτουν από την παραγωγή της, σε σύγκριση με τις πιο καλά εδραιωμένες πηγές ενέργειας, όπως τα ορυκτά καύσιμα ή η πυρηνική. Όμως φαίνεται πως με τα τεράστια πρότζεκτ παράκτιων αιολικών αυτό το εμπόδιο ξεπερνιέται.

Η ενέργεια από ένα μόνο υπεράκτιο αιολικό που περιλαμβάνεται στην ανάλυση, το γιγάντιο Anholt των 400 Μεγαβάτ, τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, κοστίζει 40% φθηνότερα από το πυρηνικό εργοστάσιο Hinkley που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν στη Βρετανία.

«Όταν αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα μπορούμε να εξάγουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα πάνω στην εξέλιξη του κόστους των υπεράκτιων αιολικών. Οι υπεράκτιες ανεμογεννήτριες εμφανίζονται φθηνότερες από τους σταθµούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου, παρότι αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στις επιδοτήσεις που απολαμβάνουν οι διαχειριστές.» αναφέρει ο αναλυτής, ο οποίος βάσισε την έρευνά του στην περίπτωση των εν λειτουργία και μελλοντικών αιολικών έργων τόσο στη Δανία, όσο και στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας που ανήκει στη Γερμανία.

Τα παραπάνω όντως ανοίγουν μία από τις σπουδαιότερες τομές από αρχής των τεχνολογιών ΑΠΕ. Όμως υπάρχει πάντα ένα εμπόδιο στην αιολική ενέργεια που ακόμη δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί και που όσοι προωθούν τις ΑΠΕ, πολλές φορές ξεχνούν μέσα στην αισιοδοξία τους. Αυτό είναι η διακεκομμένη παραγωγή, η οποία εξαρτάται από τις «διαθέσεις» του ανέμου και την έλλειψη τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας, όσον αφορά τα μεγάλης κλίμακας πάρκα. Υπάρχει βεβαίως πάντα και η επιλογή των μεσαίου μεγέθους αιολικών συστημάτων τα οποία μπορούν να συνδεθούν με τις τοπικές κοινωνίες και να τροφοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε μικρή κλίμακα. Όμως αυτές οι επιλογές είναι κατά κόρον πολιτικές, αφού δεν εξυπηρετούν τις μεγάλες επενδύσεις και τα κεφάλαια που επιθυμούν εξαγώγιμη ενέργεια.

Με πληροφορίες από econews.gr

σχετικα αρθρα

138 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img