Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει τη χειρότερη ανάπτυξη πενταετίας των τελευταίων 30 ετών, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024, υποχωρώντας στο 2,4% από 2,6% το 2023, ανέφερε ο οργανισμός στην τελευταία του έκθεση “Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές” που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 2,7% το 2025, αν και η επιτάχυνση κατά την πενταετία θα παραμείνει σχεδόν κατά 0,75% κάτω από τον μέσο ρυθμό της δεκαετίας του 2010.
Παρά δε το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αποδείχθηκε ανθεκτική έναντι των κινδύνων ύφεσης το 2023, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα παρουσιάσουν νέες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, οδηγώντας τις περισσότερες οικονομίες να αναπτυχθούν πιο αργά το 2024 και το 2025 σε σχέση με τους ρυθμούς της προηγούμενης δεκαετίας.
“Έχουμε έναν πόλεμο στην Ανατολική Ευρώπη, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε μια σοβαρή σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Η κλιμάκωση αυτών των συγκρούσεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας, που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στην οικονομική ανάπτυξη”, σημείωσε ο Ayhan Kose, αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και διευθυντής του Prospects Group, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.
Η τράπεζα προειδοποίησε ότι χωρίς μια “μείζονα διόρθωση πορείας”, η δεκαετία του 2020 θα χαρακτηριστεί ως “μια δεκαετία χαμένων ευκαιριών”.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα πληγούν περισσότερο
Σε περιφερειακή βάση, η ανάπτυξη φέτος αναμένεται να αποδυναμωθεί περισσότερο στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού – κυρίως λόγω της βραδύτερης επέκτασης στην Κίνα. Μικρή βελτίωση προβλέπεται για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, από χαμηλή εκκινητήρια βάση, ενώ αναμένονται πιο έντονα pickup στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ωστόσο, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται να πληγούν περισσότερο σε μεσοπρόθεσμη βάση, καθώς το υποτονικό παγκόσμιο εμπόριο και οι σφιχτές χρηματοοικονομικές συνθήκες επιβαρύνουν σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη.
Η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη, αφήνοντας πολλές αναπτυσσόμενες χώρες – ειδικά τις φτωχότερες – παγιδευμένες σε παραλυτικά επίπεδα χρέους και ισχνή πρόσβαση σε τρόφιμα για σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους.
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται τώρα να αναπτυχθούν μόλις κατά 3,9% το 2024, περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας. Μέχρι το τέλος του έτους, οι άνθρωποι σε περίπου 1 στις 4 αναπτυσσόμενες χώρες και περίπου στο 40% των χωρών χαμηλού εισοδήματος θα εξακολουθούν να είναι φτωχότεροι απ’ ό,τι ήταν την περίοδο ακριβώς προ της πανδημίας της Covid-19 το 2019, σημειώνει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ο οργανισμός αναφέρει ότι τα στοιχεία έδειξαν ότι ο κόσμος αποτυγχάνει στον στόχο του να κάνει τη δεκαετία του 2020 μια “μετασχηματιστική δεκαετία” για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, των μεγάλων μεταδοτικών ασθενειών και της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, προσέθεσε ότι υπάρχει μια ευκαιρία να αντιστραφεί η κατάσταση εάν οι κυβερνήσεις ενεργήσουν γρήγορα για να αυξήσουν τις επενδύσεις και να ενισχύσουν τα πλαίσια δημοσιονομικής πολιτικής.
“Οι επενδυτικές εκρήξεις έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και να τις βοηθήσουν να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση και να επιτύχουν μια μεγάλη ποικιλία αναπτυξιακών στόχων”, δηλώνει ο Kose στην έκθεση, που κυκλοφόρησε ενόψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ την επόμενη εβδομάδα – όπου διεθνείς επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες θα συγκεντρωθούν για να συζητήσουν ζητήματα παγκόσμιας πολιτικής, οικονομίας και ευρύτερα κοινωνικά θέματα.
“Για να πυροδοτήσουν άνθιση, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες πρέπει να εφαρμόσουν ολοκληρωμένα πακέτα πολιτικής για τη βελτίωση των δημοσιονομικών και νομισματικών τους πλαισίων, την επέκταση των διασυνοριακών εμπορικών και χρηματοοικονομικών ροών, τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ενίσχυση της ποιότητας των θεσμών τους”, συνεχίζει.
“Είναι σκληρή δουλειά, αλλά πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες τα έχουν καταφέρει στο παρελθόν. Αν το κάνουμε ξανά, θα μετριαστεί η προβλεπόμενη επιβράδυνση της δυνητικής ανάπτυξης στο υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας”, καταλήγει.
Πηγή capital.gr