Τα ζευγάρια των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι πλέον έτοιμα και θα ξεκινήσουν σήμερα με τα παιχνίδια μεταξύ της Ολλανδίας και ΗΠΑ και της Αργεντινής με την Αυστραλία. Ας πάμε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους στο «τιμόνι» της κάθε χώρας, οι οποίοι οδηγούν τους παίκτες τους προς το όνειρο της κατάκτησης του βαρύτιμου τροπαίου του Μουντιάλ.
Λουίς Φαν Χαλ (Ολλανδία)
Ο Ολλανδός προπονητής Λουίς Φαν Χαλ διανύει την τρίτη του θητεία στον πάγκο της Εθνικής Ολλανδίας και αυτό είναι το δεύτερο του Μουντιάλ. Στην καριέρα τους ως προπονητής, έχει προπονήσει μεγάλες συλλογικές ομάδες, όπως ο Άγιαξ, η Μπαρτσελόνα, η Μπάγερν Μονάχου και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2002, στην πρώτη του θητεία στον πάγκο της Ολλανδίας, απέτυχε να προκριθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, κάτι που οδήγησε στην απόλυση του. Το 2014, οδήγησε την Ολλανδία μέχρι τα ημιτελικά, χρησιμοποιώντας όλους τους παίκτες που ήταν στο ρόστερ, στην πορεία του. Ηττήθηκε από την Αργεντινή, και στον μικρό τελικό κέρδισε την Βραζιλία, κατακτώντας την τρίτη θέση. Στο Κατάρ, η Ολλανδία παραμένει αήττητη και όντας πρώτη στον όμιλο της, θα αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ στην φάση των «16».
Γκρεγκ Μπερχάλτερ (ΗΠΑ)
O Γκρεγκ Μπερχάλτερ, είναι Αμερικανός και είναι ο προπονητής της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ. Διανύει την πρώτη του θητεία, ενώ τα καθήκοντα του ανέλαβε μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ρωσία το 2018. Σαν παίκτης αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 με την φανέλα των ΗΠΑ. Το 2006 ήταν επίσης εκεί για την χώρα του, αλλά δεν αγωνίστηκε. Το 2021, κατέκτησε το CONCACAF με τις ΗΠΑ. Στις 12 Νοεμβρίου του 2021, νίκησε με 2-0 το Μεξικό και κλείδωσε το εισιτήριο για το Κατάρ. Στους ομίλους πέρασε ως δεύτερη από τον όμιλο της, χωρίς να ηττηθεί, έχοντας δύο ισοπαλίες και μία νίκη. Θα παίξει με την Ολλανδία στην φάση των «16».
Αργεντινή – Αυστραλία (03/12/22, 21:00)
Λιονέλ Σκαλόνι (Αργεντινή)
Ο Αργεντίνος Λιονέλ Σκαλόνι, ο προπονητής της Αργεντινής διανύει την πρώτη του θητεία στον πάγκο της χώρας του, αλλά μάλιστα είναι και η πρώτη του δουλειά ως προπονητής. Με την Εθνική Αργεντινής σαν παίκτης είχε πάρει μέρος στο Μουντιάλ του 2006. Ανέλαβε την Αργεντινή το 2018, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Κόπα Αμέρικα το 2019 οδήγησε την ομάδα στην τρίτη θέση, ενώ το 2021, πανηγύρισε μαζί με τον Λιονέλ Μέσι τον πρώτο του τίτλο. Στο Μουντιάλ ξεκίνησε με την ήττα-σοκ από την Σαουδική Αραβία, ωστόσο με νίκες ενάντια σε Μεξικό και Πολωνία, οδήγησε την Αργεντινή στην πρώτη θέση του ομίλου και θα είναι αντίπαλος της Αυστραλίας στην φάση των «16».
Γκρέιχαμ Άρνολντ (Αυστραλία)
Ο Αυστραλός προπονητής, που είναι στο «τιμόνι» της χώρας του, διανύει την πρώτη του θητεία στο πάγκο της Αυστραλίας ως προπονητής, καθώς στο παρελθόν υπήρξε δύο φορές βοηθός προπονητή. Ανέλαβε το 2018, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο AFC Asian Cup, την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, η Αυστραλία αποκλείστηκε από τα προημιτελικά από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που προκάλεσε πολύ κριτική από Αυστραλούς οπαδούς. Όμως η εμφάνιση της χώρας του στο Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι στιγμής είναι φανταστική, καθώς παρά την ήττα στην πρεμιέρα από τους Γάλλους, νίκησε το Κατάρ και σε ματς-θρίλερ την Δανία, για να βρίσκεται να αντιμετωπίζει την Αργεντινή στους «16» της διοργάνωσης.
Γαλλία – Πολωνία (04/12/22, 17:00)
Ντιντιέ Ντεσάμπ (Γαλλία)
Ο πενηντατετράχρονος Γάλλος είναι ο προπονητής της εθνικής Γαλλίας έχει γράψει ιστορία τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Έφτασε στο απόγειο της δόξας του το 1998 όταν κατέκτησε στα γήπεδα της Γαλλίας το Παγκόσμιο Κύπελλο, όντας ένας περίφημος αμυντικός χαφ, ενώ το 2018 στα γήπεδα της Ρωσίας κατέκτησε το Μουντιάλ και ως προπονητής με παίκτη-αποκάλυψη τον Κιλιάν Μπαπέ.
Είναι στον πάγκο της εθνικής Γαλλίας από το 2012, από τους μακροβιότερους ομοσπονδιακούς τεχνικούς από τις ομάδες που αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τη Μονακό το 2001 και συνέχισε στη Γιουβέντους (ομάδα με την οποία αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής για πέντε χρόνια) και Μαρσέιγ μέχρι το 2012. Στο Κατάρ πέρασε ως πρώτος στον όμιλο με νίκες ενάντια σε Αυστραλία και Δανία και θα αντιμετωπίσει την Πολωνία στους «16».
Τσέσλαβ Μιχνιέβιτς (Πολωνία)
Είναι ο προπονητής της Εθνικής Πολωνίας από τον Ιανουάριο του 2022, αντικαθιστώντας τον Πάουλο Σόουζα στον πάγκο μιας από τις εθνικές ομάδες που στο παρελθόν έχει χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις, αλλά και αξέχαστους ποδοσφαιριστές, όπως ο αείμνηστος Κάζιμρ Ντέινα, ο Λάτο, ο Μπόνιεκ, αλλά που προσπαθεί να βρει τον δρόμο των επιτυχιών εδώ και πολλά χρόνια. Ο γεννηθείς το 1970 τεχνικός της Πολωνίας υπήρξε γκολκίπερ από το 1978 μέχρι και το 2000, οπότε κρέμασε τα γάντια του και άρχισε την καριέρα του ως προπονητής το 2003 από την Λεχ Πόζναν περνώντας από διάφορες ομάδες μέχρι το 2021 που ήταν στη Λέγκια Βαρσοβίας προτού αναλάβει φέτος στην εθνική ανδρών της Πολωνίας.
Για ένα μικρό διάστημα (2017-2020) πέρασε και από την U21 εθνικής Πολωνίας. Μεγάλο όπλο των Πολωνών παραμένει ο Λεβαντόφσκι που αποτελεί τη δύναμη κρούσης στην επίθεση. Στο Κατάρ πέρασε ως δεύτερη στον όμιλο, με μια σημαντική νίκη ενάντια στην Σαουδική Αραβία και στους «16» θα συναντήσει την Γαλλία.
Αγγλία – Σενεγάλη (04/12/22, 21:00)
Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (Αγγλία)
Στο τιμόνι των «Τριών Λιονταριών», που θεωρείται και όχι άδικα μια «ηλεκτρική καρέκλα», βρίσκεται ο Άγγλος από το 2016, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Ρόι Χότζον, μετά την οικτρή αποτυχία και τον αποκλεισμό στο Euro του 2016 χάνοντας από την Ισλανδία και δεν κατάφερε και λίγα, παρά του όσα του καταλογίζουν, καθώς στο προηγούμενο Μουντιάλ είχει φτάσει την εθνική Αγγλίας μέχρι τους «4», όταν αποκλείστηκε από την Κροατία με 1-2, ενώ οδήγησε τα «Τρία Λιοντάρια» μέχρι τον τελικό διοργάνωσης πριν 1,5 χρόνο στο Euro2020, για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια (!), όπου ηττήθηκε στο Λονδίνο από την Ιταλία στα πέναλτι. Οι παλιότεροι θα τον θυμούνται τον Σάουθγκεϊτ για το χαμένο πέναλτι που είχε ως μέσος στην εθνική Αγγλίας στον ημιτελικό του Euro1996 στα γήπεδα της Αγγλίας με αντίπαλο την Γερμανία, όπου αποκλείστηκε με 6-5 στα πέναλτι.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2006 από την ομάδα από την οποία πέρασε και ως παίκτης, την Μίντλεσμπρο, ενώ για τρία χρόνια (2013-2016) πέρασε από τον πάγκο της U21 εθνικής Αγγλίας. Στο Κατάρ, πέρασε πρώτος και αήττητος από τον όμιλο του και θα αντιμετωπίσει την Σενεγάλη στους «16».
Αλίου Σισέ (Σενεγάλη)
Τεχνικός στον πάγκο της εθνικής Σενεγάλης είναι από το 2015 ο 46χρονος Αλιού Σισέ, που οι περισσότεροι θα τον θυμούνται από την συμμετοχή του ως ποδοσφαιριστής με την Σενεγάλη στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας στο Μουντιάλ του 2002, που ήταν μια από τις ομάδες-αποκάλυψη του Μουντιάλ, παίζοντας πολύ όμορφο ποδόσφαιρο.
Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα το 2012 από όλα σχεδόν τα τμήματα υποδομών της εθνικής Σενεγάλης, ωστόσο με την εθνική ανδρών φιλοδοξεί να φτάσει στα γήπεδα του Κατάρ όσο πιο ψηλά γίνεται, και θα είχε ακόμη περισσότερες πιθανότητες να το πετύχει, αν δεν τραυματιζόταν το μεγάλο αστέρι της Μπάγερν Μονάχου, Σάντιο Μανέ. Ως παίκτης πέρασε από μερικές από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης, όπως τη Λιλ, την Παρί Σεν Ζερμέν, Πόρτσμουθ, Μπέρμιγχαμ κλπ. Προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2009. Στο Μουντιάλ στο Κατάρ έφτασε με πρόκριση-θρίλερ στους «16» ως δεύτερος στον όμιλο του, σε ένα ματς «τελικό» με το Εκουαδόρ. Εκεί, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους Άγγλους.
Ιαπωνία – Κροατία (05/12/22, 17:00)
Χατζίμε Μοριγιάσου (Ιαπωνία)
O Ιάπωνας, που ήταν στο «τιμόνι» της πιο ξέφρενης πορείας μέχρι στιγμής στο Κατάρ, αφού οι Ιάπωνες κατάφεραν να νικήσουν τα «μεγαθήρια» Ισπανία και Γερμανία, αλλά να χάσουν από την Κόστα Ρίκα. Σε συνδυασμό με τα άλλα αποτελέσματα του ομίλου, οι Ιάπωνες πέρασαν ως πρώτοι στον όμιλο και θα αντιμετωπίσουν τους Κροάτες. Ο ίδιος ο Μοριγιάσου, ανέλαβε την Ιαπωνία το 2018, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ρωσία. Στο AFC Asian Cup το 2019 έφτασε την χώρα στον τελικό, αλλά έχασε από το Κατάρ με 3-1. Επόμενη διοργάνωση για αυτόν θα ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο στην χώρα που τον νίκησε και δεν άφησε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ίσως την μεγαλύτερη έκπληξη του Μουντιάλ.
Ζλάτκο Ντάλιτς (Κροατία)
O Κροάτης προπονητής ανέλαβε τα καθήκοντα του προπονητή της χώρας του το 2017. Στα προκριματικά για το Μουντιάλ της Ρωσίας, νίκησε την Ελλάδα με 4-1, στέλνοντας τη χώρα μας εκτός Μουντιάλ και τους Κροάτες στην Ρωσία. Εκεί, ήταν ο οδηγός μια «τρελής» πορείας που βρήκε την Κροατία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μία ανάσα από το τρόπαιο, αποκλείοντας τους Δανούς, Ρώσους και Άγγλους. Ωστόσο στον τελικό οι Γάλλοι ήταν αυτοί που πήρανε το τρόπαιο, νικώντας με 4-2. Το Euro 2020 σταμάτησε για τον Ντάλιτς στους «16» ενάντια στους Ισπανούς. Πέρασε ως δεύτερος από τον όμιλο του στο Κατάρ, πίσω από το Μαρόκο, πετώντας έξω το φαβορί Βέλγιο. Στους «16» θα έχει αντιμέτωπο τον Ιάπωνα Χατζιμέ Μαριγιάσου για ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά.
Βραζιλία – Νότια Κορέα (05/12/22, 21:00)
Τίτε (Βραζιλία)
Προπονητής στην εθνική Βραζιλίας είναι από το 2016, ο 61χρονος Τίτε, που χωρίς τυμπανοκρουσίες έχει φέρει την ηρεμία στις τάξεις της «Σελεσάο» που προσπαθεί να βρει τον δρόμο των επιτυχιών μετά από πολλά χρόνια και πολλές απογοητεύσεις.
Στο προηγούμενο Μουντιάλ στα γήπεδα της Ρωσίας, ο Τίτε και η Βραζιλία έπεσαν πάνω στο εκπληκτικό Βέλγιο στα προημιτελικά όπου και αποκλείστηκαν με 2-1, ενώ μέχρι τώρα έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα ισορροπημένο σύνολο σε όλες τις γραμμές που παίζει πολύ όμορφο και ουσιαστικό ποδόσφαιρο, έστω και χωρίς τον τραυματία Νεϊμάρ. Στον όμιλο της στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο πέρασε ως πρώτος, με νίκες ενάντια σε Σερβία και Ελβετία. Στους «16», θα αντιμετωπίσει την Νότια Κορέα.
Πάολο Μπέντο (Νότιος Κορέα)
O 53χρονος Πορτογάλος έχει συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στον πάγκο της Νότιας Κορέας, δίνοντας το δικό του «στίγμα» στο ωραίο και γρήγορο ποδόσφαιρο που παίζουν οι Νοτιοκορεάτες στα γήπεδα του Κατάρ. Στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων έκανε την έκπληξη και νίκησε με 2-1 την Ποτογαλία και πήρε το εισιτήριο για την φάση των «16» του Μουντιάλ. Ο Μπέντο, που πέρασε για ένα μικρό διάστημα από τον πάγκο του Ολυμπιακού (2016-2017), ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία το 2004 από τα τμήματα υποδομών της Σπόρτινγκ Λισαβόνας μέχρι το 2010, οπότε ανέλαβε ως ομοσπονδιακός τεχνικός το «τιμόνι» της εθνικής ανδρών Πορτογαλίας μέχρι το 2014. Μετά τον Ολυμπιακό πέρασε και από την Κίνα ως το 2018, όταν ανέλαβε την εθνική Νότιας Κορέας. Με την Νότιο Κορέα έκανε την μεγάλη έκπληξη και στην τελευταία αγωνιστική νίκησε την χώρα από την οποία κατάγεται, οδηγώντας τους Νοτιοκορεάτες στην φάση των «16» ενάντια στους Βραζιλιάνους.
Μαρόκο – Ισπανία (06/12/22, 17:00)
Ουαλίντ Ρεγκραγκί (Μαρόκο)
Προπονητής στην εθνική Μαρόκου, που έκανε την έκπληξη και πέρασε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, είναι ο 47χρονος Ουαλίντ Ρεγραγκί από τον Αύγουστο του 2022 στην θέση του Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς.
Έχει γεννηθεί στη Γαλλία και είχε μια αξιοσημείωτη παρουσία ως παίκτης στο Σαμπιονά περνώντας από ομάδες όπως η Τουλούζ, η Ρασίνγκ Παρί, η Γκρενόμπλ κλπ. Προτού αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 2011.
Άρχισε την προπονητική του καριέρα το 2012 ως βοηθός προπονητή στον πάγκο της εθνικής Μαρόκου, ενώ στη συνέχεια ως πρώτος πια προπονητής πέρασε από ομάδες του Μαρόκου και του Κατάρ μέχρι το 2022, οπότε και ανέλαβε το «τιμόνι» της εθνικής ανδρών του Μαρόκου για να την οδηγήσει στο Μουντιάλ, και ήδη τα πάει περίφημα, μιας και το Μαρόκο έκανε την έκπληξη και νίκησε με 2-0 το Βέλγιο στη φάση των ομίλων, βάζοντας τις βάσεις για την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης. Η νίκη ενάντια στον Καναδά του έδωσε και την πρώτη θέση στον όμιλο και την Ισπανία ως αντίπαλο στην φάση των «16».
Λουίς Ενρίκε (Ισπανία)
Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για τον ομοσπονδιακό προπονητή της Ισπανίας, τον 52χρονο Λουίς Ενρίκε, ενός από τους σημαντικότερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το ισπανικό ποδόσφαιρο τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ έχει να επιδείξει και μια σημαντική ως τώρα καριέρα ως προπονητής. Ως ποδοσφαιριστής έχει περάσει από Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, όπου κρέμασε τα παπούτσια του το 2004.
Άρχισε την καριέρα του ως προπονητής το 2008 από την Β΄ ομάδα της Μπαρτσελόνα για να συνεχίσει αργότερα στην Ρόμα (2011-2012), Θέλτα (2013-2014), Μπαρτσελόνα (2014-2017) με την οποία σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ στο Βερολίνο το 2015, ενώ από το 2018 είναι στον πάγκο της εθνικής ανδρών της Ισπανίας, αντικαθιστώντας τον Φερνάντο Ιέρο. Το 2021 έφτασε την εθνική Ισπανίας μέχρι τα ημιτελικά του Euro που έγινε στην Αγγλία, ενώ στο προηγούμενο Μουντιάλ είχε αποκλειστεί στη φάση των «16» από την οικοδέσποινα Ρωσία στα πέναλτι. Στον όμιλο του πέρασε ως δεύτερος, μετά από μια αγωνιώδη αγωνιστική που έκρινε τα δύο εισιτήρια για τους «16». Ως δεύτερος θα έχει να αντιμετωπίσει το Μαρόκο.
Πορτογαλία – Ελβετία (06/12/22, 21:00)
Φερνάντο Σάντος (Πορτογαλία)
Λίγες πρέπει να είναι οι συστάσεις με τον Πορτογάλο προπονητή. Πασίγνωστος στην Ελλάδα, με θητείες σε ΠΑΟ, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ. Οδήγησε μάλιστα και την Εθνική Ελλάδος σε δύο διοργανώσεις, στο Euro 2012 όπου στα προημιτελικά ηττήθηκε από την Γερμανία και το Μουντιάλ 2014 στην Βραζιλία, όπου στα πέναλτι η Κόστα Ρίκα πήρε την πρόκριση στην φάση των «16». Ανέλαβε την Πορτογαλία το 2014 και στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση, το Euro 2016, στέφθηκε νικητής. Το 2018 στο Μουντιάλ της Ρωσίας και στο Euro 2020, κατάφερε να οδηγήσει την Πορτογαλία μέχρι την φάση των «16». Στο Κατάρ νίκησε την Ουρουγουάη και την Γκάνα και εξασφάλισε την πρώτη θέση του ομίλου της και θα αντιμετωπίσει την Ελβετία στην φάση των «16».
Μουράτ Γιακίν (Ελβετία)
Το 2021, ο Ελβετός ανέλαβε την θέση του προπονητή για την εθνική ομάδα της χώρας του. Σαν ποδοσφαιριστής, είχε καταφέρει να εκπροσωπήσει την χώρα του σε μεγάλη διοργάνωση, μόνο στο Euro 2004. Οδήγησε την Ελβετία στην αυτόματη πρόκριση στον προκριματικό της όμιλο, που περιείχε την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία. Στο Κατάρ, στην πρώτη του μεγάλη διοργάνωση ως προπονητής, κατάφερε να οδηγήσει τους Ελβετούς στου «16» μεταφέροντας το πάθος του στο ντέρμπι ενάντια στους Σέρβους, με το 2-3 υπέρ του να εξασφαλίζει την πρόκριση των Ελβετών στους «16». Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τον Φερνάντο Σάντος και την Πορτογαλία.