Σε μία πρόσφατη έρευνα απεικονίζονται οι εναλλαγές του παγκόσμιου δείκτη αφερεγγυότητας. Στην έρευνα αυτή αναδείχθηκε το γεγονός πως μία στις 4 περιπτώσεις πτωχεύσεων ευρωπαϊκών επιχειρήσεων οφείλεται στην αφερεγγυότητα των αγοραστών της, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1% το 2016 και 2% το 2017.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Ορισμένοι από τους παράγοντες που θα οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση είναι ο χαμηλός ρυθμός παγκόσμιας ανάπτυξης για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και οι έντονες διακυμάνσεις της αξίας των εμπορευμάτων.
Αυτό προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για την αναγκαιότητα και τα οφέλη της ασφάλισης πιστώσεων στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Σύμφωνα με την παρουσίαση των διευθυντικών στελεχών της εταιρείας “Euler Hermes”, ο ρυθμός αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου σε όγκο προβλέπεται να είναι 2,1% το 2016 και 3,1% το 2017. Σε όρους αξίας, το παγκόσμιο εμπόριο θα μειωθεί κατά 2,9% το τρέχον έτος. Οι αναταραχές της ζήτησης, η σημαντική πτώση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, ο νομισματικός πόλεμος, εξηγούν την αρνητική δυναμική του.
Ακόμη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο μέσος χρόνος είσπραξης των απαιτήσεων (DSO) παγκοσμίως θα παραμείνει στις 64 ημέρες το 2016, ενώ για την Ελλάδα υπολογίζεται στις 89 ημέρες, έχοντας συρρικνωθεί από 101 ημέρες το 2014 σε 91 ημέρες το 2015, καθώς τα μέτρα λιτότητας ώθησαν τις επιχειρήσεις σε μία πιο σφιχτή διαχείριση των εμπορικών απαιτήσεών τους.
Οι εισαγωγές κατά το 2016 και 2017 θα προέλθουν από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ενώ η Κίνα δεν θα είναι πλέον o μεγαλύτερος αγοραστής στον κόσμο. Στις εξαγωγές, η Γερμανία θα είναι ο κυριότερος εξαγωγέας το 2016 και 2017, ακολουθούμενη από τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Κίνα έρχεται στην πέμπτη θέση. Ασφάλιση πιστώσεων είναι η ασφάλιση του κινδύνου της μη πληρωμής των οικονομικών απαιτήσεων στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, αρχικά επισήμανε πως: «η ασφάλιση πιστώσεων θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς εμπορίου, αφού διασφαλίζει την ομαλή διεξαγωγή των συναλλαγών, ενώ σήμερα δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλειες».
Στη συνέχεια, τόνισε τα οφέλη που αποκομίζει μία επιχείρηση από την ασφάλιση πιστώσεων, μεταξύ των οποίων είναι «η προστασία από τους εμπορικούς και τους πολιτικούς κινδύνους, τους οποίους μία επιχείρηση δεν μπορεί να προβλέψει, η βελτίωση της πελατειακής της βάσης, η ελαχιστοποίηση του κινδύνου ξαφνικής ή απροσδόκητης επισφάλειας των αγοραστών της, η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, η σιγουριά επέκτασης των πιστώσεών της σε νέους πελάτες». Επίσης, ανέδειξε το ζήτημα ότι, αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάλυψη στο κομμάτι της ηλεκτρονικής απάτης.
Στο χαιρετισμό της η κυρία Ε. Κορωνάκη, η οποία εκπροσώπησε την πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων κυρία Χ. Σακελλαρίδη, ανέφερε: «σε μία περίοδο μη κανονικότητας στις συναλλαγές, με κεφαλαιακούς ελέγχους και δυσπιστία, δυστυχώς, εκ μέρους των εμπορικών μας εταίρων, οι Έλληνες εξαγωγείς είναι αντιμέτωποι με την αβεβαιότητα. Το αντίδοτο σε αυτή, είναι η εμπιστοσύνη, η σιγουριά και η ασφάλεια. Όποιος ασχολείται με τις επιχειρήσεις γνωρίζει καλύτερα τα καθημερινά άγχη, τις ανησυχίες και τις αναποδιές, που καλούμαστε να ξεπεράσουμε. Σήμερα, διεθνώς, έχουν αναπτυχθεί σύγχρονα εργαλεία διαχείρισης κινδύνων, από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ως την εξασφάλιση πληρωμών για τα εμπορεύματά μας».
«Θα θέλαμε, να είστε πιο ανεκτικοί και τα ασφάλιστρα να μην είναι τόσο υψηλά», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανίων Αττικής Πειραιώς Δημήτρης Μαθιός, υπογραμμίζοντας: «οι επιχειρηματικοί κλάδοι στην Ελλάδα, όπως του παραδοσιακού κλάδου της βιομηχανίας αλουμινίου, αλλά και του νεοσύστατου κλάδου των εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, έχουν να επιδείξουν υψηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας, συνεχούς καινοτομίας και επέκτασης σε διεθνές επίπεδο. Εδώ ακριβώς αναδεικνύεται και η σπουδαιότητα του ρόλου του θεσμού της ασφάλισης των πιστώσεων στην Ελλάδα που, όπως υπολογίζεται, καλύπτει το 10-15% των επιχειρήσεών μας. Σε αντίθεση βέβαια με τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκεται στο 40-45%».
Παρουσιάζοντας το προφίλ της εταιρείας “Euler Hermes”, ο Γ. Βερούσης, Distribution Channels Relations Manager, σημείωσε: «η “Euler Hermes Hellas” είναι θυγατρική του Ομίλου “Euler Hermes” και παρέχει στην Ελλάδα και την Κύπρο ποιοτικές υπηρεσίες πρόληψης, αποζημίωσης και διεκδίκησης απαιτήσεων για Β2Β εμπορικές απαιτήσεις, με πάνω από 50 άτομα προσωπικό στα γραφεία της στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η “Euler Hermes” παρέχει μία πλήρη σειρά υπηρεσιών για τη διαχείριση των B2B απαιτήσεων σε πάνω από 200 χώρες παγκοσμίως. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε στα 2,6 δις ευρώ το 2015. Επίσης, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο εκτίμησης πιστωτικού κινδύνου που αναλύει την οικονομική σταθερότητα για πάνω από 40 εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Τέλος, ο Όμιλος ασφαλίζει παγκόσμιες εμπορικές συναλλαγές συνολικής αξίας 890 δις ευρώ».
Τέλος, ο υπεύθυνος στον τομέα των Πιστώσεων της “B & B Ειδικές Ασφαλιστικές Υπηρεσίες”, Φ. Κουρμπουγιάννης, παρουσίασε τις υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία, μεταξύ των οποίων είναι: «η καταγραφή των ασφαλιστικών αναγκών της επιχείρησης, προτάσεις ασφαλιστικών καλύψεων, ανάλογα με τη δραστηριότητα του πελάτη, έρευνα της ασφαλιστικής αγοράς για την εύρεση ανταγωνιστικών όρων και ασφαλίστρου, σύνταξη έκθεσης πραγματογνωμοσύνης και ολοκληρωμένη τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη σε περίπτωση ζημίας και κατά τη διάρκεια διευθέτησης της αποζημίωσης».