Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Ένα νέο υπερόπλο βρίσκεται στα «σκαριά» στην Κίνα. Το όπλο αυτό πρόκειται να είναι ένας υπερηχητικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος, με βεληνεκές που θα αγγίζει ή και θα ξεπερνά τα 12.000 χιλιόμετρα, ενώ και μόνο τα χαρακτηριστικά του πυραύλου προκαλούν τεράστιες ανησυχίες στην παγκόσμια κοινότητα.
Σε γενικές γραμμές, το Πεκίνο διαθέτει πάνω από 2.500 βαλλιστικούς πυραύλους, καθιστώντας την άμυνα της χώρας πανίσχυρη. Στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστεί ο στρατός της ως ο ισχυρότερος στον κόσμο, επενδύοντας τεράστια ποσά προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Αυτήν την στιγμή η Κίνα συνεχίζει να αναπτύσσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της πραγματοποιώντας ένα σχέδιο ενός υπερηχητικού διηπειρωτικού πυραύλου που μπορεί να χτυπήσει στόχους σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη. Μάλιστα ο «πύρινος δράκος», όπως ονομάζεται το όπλο έκτης γενιάς, βάσει πληροφοριών, έχει κατασκευαστεί από ρώσους εμπειρογνώμονες που εγκαταστάθηκαν στο Πεκίνο χωρίς όμως την θέληση του Ρώσου ηγέτη.
Τα χαρακτηριστικά του υπερόπλου
Το κινεζικό υπερόπλο χαρακτηρίζεται από ορισμένα εντυπωσιακά στοιχεία, εκτός από τα 12.000 χιλιόμετρα βεληνεκές, ενώ θα είναι σε θέση να «κουβαλά» τουλάχιστον 10 πυρηνικές κεφαλές. Βάσει των πληροφοριών αυτών το Πεκίνο πρόκειται σε λίγα χρόνια να αποκτήσει το πιο δυνατό όπλο μαζικής καταστροφής που έχει κατασκευαστεί ποτέ στην ιστορία της σύγχρονης ανθρωπότητας.
Η δε ταχύτητα που θα μπορεί να αναπτύξει, θα ανέρχεται σε 10 Mach, ήτοι πάνω από 12.000 χλμ/ώρα, σπάζοντας κατά 10 φορές την ταχύτητα του ήχου! Η κάθε μία από τις τουλάχιστον δέκα πυρηνικές κεφαλές, θα μπορούν να πλήττουν διαφορετικούς στόχους, γεγονός που θα ρυθμίζεται από ειδικό κέντρο ελέγχου, το οποίο βρίσκεται σε άκρως μυστική τοποθεσία στην Κίνα.
Το όλο σχέδιο ξεκίνησε το 2012 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Κινέζων, ότι περίπου το 2018 θα έχουν έτοιμη την πρώτη παρτίδα, η οποία προορίζεται για την άμυνα της χώρας. Οι τουλάχιστον οκτώ δοκιμές που έχουν γίνει, πραγματοποιήθηκαν στην έρημο της Κίνας, δυτικά της μεγάλης ασιατικής χώρας και διατηρήθηκαν μυστικές, όπως και τα αποτελέσματά τους.
Αντιδράσεις και από τον Πούτιν
Το νέο υπερόπλο έχει προκαλέσει την αντίδραση και του Ρώσου Πρόεδρου, σε ότι αφορά τους Ρώσους εμπειρογνώμονες που εγκαταστάθηκαν στο Πεκίνο, παρά την θέληση του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το θέμα ανέδειξαν δημοσιεύματα στο κινεζικό τύπο, τα οποία γράφουν ότι ο Πούτιν επανειλημμένα είχε ζητήσει να επιστρέψουν στη Ρωσία οι επιστήμονες που βοήθησαν τους κινέζους να σχεδιάσουν το υπερσύγχρονο μαχητικό.
Ωστόσο εμπειρογνώμονες στη Ρωσία θεωρούν ότι η είδηση για τον «πύρινο δράκο», που κατασκευάστηκε παρά την θέληση του Πούτιν έχει σε σημαντικό βαθμό στοιχεία υπερβολής. «Για να επιστρέψουν στη Ρωσία οι ειδικοί αυτοί θα αρκούσε ο Πούτιν να κάνει ένα τηλεφώνημα στο Πεκίνο. Το σημερινό επίπεδο συνεργασίας Μόσχας–Πεκίνου αποκλείει την ύπαρξη παρόμοιων αντιθέσεων», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Κέντρου Ρωσο-κινεζικής εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας Σεργκέι Σανακόγιεφ.
Ο ίδιος μάλιστα λέει, ότι η αεροπορική βιομηχανία που βρίσκεται στο Κομσομόλσκογιε επί του Αμούρ συνεργάζεται αρκετά χρόνια με την κινεζική αεροπορική βιομηχανία στου Σεμνσιάν στο τομέα της κατασκευής υπερσύγχρονων κινεζικών μαχητικών και πως στην κινεζική αυτή βιομηχανία έχουν εργαστεί εκατοντάδες ρώσοι τεχνικοί.
«Αυτό συνέβαινε πάντα με την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης και κάθε εναντίωση σε αυτού του είδους της συνεργασία όσον αφορά τις υποδείξεις του Βλαντίμιρ Πούτιν, ανήκει στο επίπεδο της διαίσθησης και είναι κάτι που εμπίπτει στα ενδιαφέροντα των πολέμιων της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας» λέει ο Σανακόγιεφ.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Μηχανικών Ιβάν Αντιριέγιεφσκι, δηλώνει ότι «τα αφηγήματα περί ‘επανειλημμένων αιτιάσεων του Πούτιν» προς την Κίνα, μοιάζουν περισσότερο με κινήσεις προπαγανδιστικού περιεχομένου» Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η όλη ιστορία τείνει προς την υπερβολή και εμπεριέχει περισσότερα στοιχεία επινόησης παρά αλήθειας».