Μόνο παράλογες μπορούν να χαρακτηριστούν οι νέες απαιτήσεις της τρόικα, καθώς, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Αγορά, θέτουν τώρα τέσσερα νέα μέτρα που δεσμεύουν την ελληνική κυβέρνηση, με αντάλλαγμα να εγκριθεί η δίμηνη παράταση του Μνημονίου από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να βρεθούν τα 1,8 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, οι επικεφαλής της τρόικας απαίτησαν με χρονικό ορίζοντα το πρώτο εξάμηνο του 2015 να παγώσουν ουσιαστικά οι διαδικασίες για την χορήγηση συντάξεων, να περιοριστούν κι άλλο οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία, να πραγματοποιεί το κράτος εσωτερικό δανεισμό από ΔΕΚΟ και τράπεζες και να νομοθετηθούν τα πρόσθετα φορολογικά μέτρα σε ποτά, τσιγάρα, εισφορά αλληλεγγύης, κλπ.
Οι νέες απαιτήσεις της τρόικας, περιλαμβάνονται στην έκθεση, η οποία συζητήθηκε στο Euro Working Group την περασμένη Τετάρτη και δόθηκε στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια για να το εξετάσουν κατά την ψηφοφορία της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Με βάση λοιπόν αυτή την έκθεση, οι βουλευτές στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα έχουν μια πλήρη εικόνα τόσο για τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όσο και για το ποιες περαιτέρω κινήσεις πρέπει να γίνουν, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως το τέλος Φεβρουαρίου.
Στην έκθεσή της η τρόικα αναλύει την έως τώρα πορεία του ελληνικού προγράμματος και τονίζει ότι έχει καλυφθεί μόνο το 25% της διαφοράς μεταξύ ελληνικής πλευράς και δανειστών για το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015.
Αυτό που λένε δηλαδή οι δανειστές είναι ότι απαιτούνται επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ, έως τα 2,5 δισ. ευρώ που θεωρούν ότι είναι το δημοσιονομικό κενό. Έτσι λοιπόν, η τρόικα θέτει ως νέο προαπαιτούμενο να νομοθετήσει η κυβέρνηση τα προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αστοχιών του προϋπολογισμού.
Συγκεκριμένα, ζητά την απόσυρση της μείωσης 30% της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2015, την επιβολή φόρου πολυτελείας και την αύξηση της φορολογίας σε καπνό και αλκοόλ.
Προειδοποιεί επίσης ότι τα διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τον Ιούλιο και αυτό αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις εξής κινήσεις:
1. Πάγωμα διαδικασιών για την έκδοση των συντάξεων
2. Περαιτέρω περιορισμό των δαπανών για τα νοσοκομεία
3. Δανεισμό του κράτους μέσω repos και swaps από τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης
4. Έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ