Κυριακή, 14 Αυγούστου, 2022

«Παγώνουν» οι πληρωμές σε Επιστρεπτέα & πάγιες δαπάνες – Το σχέδιο της κυβέρνησης (βίντεο)

Στη σκιά της πανδημίας που επιμένει και της νέας παραλλαγής Όμικρον η κυβέρνηση στηρίζει επιχειρήσεις και επαγγελματίες «παγώνοντας» για έξι μήνες την αποπληρωμή των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής και παρατείνοντας μέχρι τον Ιούνιο το πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών.

Η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και ο υψηλός ρυθμός ανάκαμψης δημιουργούν τα περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις χωρίς να διαταράσσονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Έτσι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε παράταση της έναρξης αποπληρωμής της επιστρεπτέας προκαταβολής από τον Ιούνιο αντί για τον Ιανουάριο, ένα εξάμηνο έξτρα για τη χρήση των «κουπονιών» για την εξόφληση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της επιδότησης παγίων δαπανών.

Επίσης θα ανακοινωθεί και η παράταση για ένα μήνα, ίσως και περισσότερο της προθεσμίας για την υπογραφή συμβολαίων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

HTML tutorial

Παρεμβάσεις

Πιο συγκεκριμένα η ατζέντα του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

– Επιστρεπτέα προκαταβολή: Οι καθυστερήσεις που καταγράφονται στην έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα εξειδικεύει τη μεθοδολογία υπολογισμού της ενίσχυσης που έλαβαν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες την περίοδο της πανδημίας, στον έλεγχο και τη διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις τήρησαν τη ρήτρα περί διατήρησης των θέσεων εργασίας και στην εκκαθάρισης των ποσών που θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες υποχρεώνουν το υπουργείο Οικονομικών να παρατείνει το χρόνο έναρξης αποπληρωμής του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που συνολικά φθάνει τα 3,3 δις. ευρώ. Έτσι, δόθηκε παράταση 6 μηνών, δηλαδή μέχρι και το Ιούνιο του 2022 ενώ έχει ξεκινήσει συζήτηση για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» της κρατικής ενίσχυσης.  Σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς το κρατικό δάνειο «κουρεύεται» έως και 75%. Οσοι επιλέξουν να εξοφλήσουν  εφάπαξ την κρατική ενίσχυση θα κερδίσουν έξτρα έκπτωση 15% ενώ όσοι επιλέξουν τις 60 άτοκες μηνιαίες δόσεις πληρώνουν την πρώτη δόση τον Ιανουάριο του 2022.

– Πάγιες δαπάνες: Εξ αιτίας του κινδύνου να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων κρατικά «κουπόνια» αξίας περίπου 80 εκατ. ευρώ  με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών το υπουργείο Οικονομικών παρατείνει το πρόγραμμα των παγίων δαπανών για ένα εξάμηνο έως και τα τέλη Ιουνίου 2022. Με βάση το ισχύον καθεστώς η ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αργότερο ως 31 Δεκεμβρίου 2021 και τυχόν υπόλοιπο της ενίσχυσης που παραμένει μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021 δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί και ακυρώνεται αυτόματα μετά την πάροδο της προθεσμίας ενώ το χορηγηθέν ύψος ενίσχυσης προσαρμόζεται αναλόγως.

Χρέη πανδημίας

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των φορολογικών χρεών της πανδημίας, στις  31 Δεκεμβρίου 2021 λήγει η προθεσμία για την ένταξη στις 36 -72 δόσεις. Όμως, από 820.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και γενικότερα φυσικά πρόσωπα των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις είχαν ανασταλεί, μέχρι τώρα έχουν υποβάλλει αίτηση λιγότεροι από 30.000. Οι χαμηλές ταχύτητες στη ρύθμιση των κωρονοχρεών δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε παράταση του χρόνου υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση και έναρξης εξόφλησης των ποσών.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων