Γράφει η Πηνελόπη Μητρούλια
Την Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου λήγει η πρώτη προθεσμία για την κατάθεση προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας (Άρτα – Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος).
Στην πραγματικότητα πρόκειται για το πρώτο τεστ των προθέσεων της νέας κυβέρνησης σε ότι αφορά το ζήτημα των παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων. Ο νέος υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, κρατά μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά του, για το συγκεκριμένο θέμα παραπέμποντας ουσιαστικά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς το πλέον πιθανό σενάριο είναι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να ολοκληρωθεί, με την κατάθεση των όποιων προσφορών. Μετά από αυτό η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεση της τον απαραίτητο χρόνο για να διαμορφώσει και να καταγράψει δημόσια τη θέση της στο συγκεκριμένο θέμα. Όλα δείχνουν ότι δεν θα ισχύσει το ίδιο και για την περίπτωση του μεγάλου διαγωνισμού για τα 10 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη, που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η νέα κυβέρνηση, φαίνεται ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του μοντέλου τόσο των διαγωνισμών όσο και των παραχωρήσεων κάτι το οποίο θα απαιτήσει αρκετό χρόνο.
Άλλωστε, η κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου από τον Ιούνιο του 2014 μέχρι σήμερα, έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα σε ότι αφορά τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών του κόσμου, οι οποίες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν δραστικές περικοπές δαπανών στα ερευνητικά τους προγράμματα.
Έτσι στο διαγωνισμό για τα τρία οικόπεδα της Δυτικής Ελλάδας φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν τελικώς η ιταλική Enel, η Energean Oil & Gas και τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ οι εταιρίες Shell, Total Repsol, που είχαν δείξει κάποιο ενδιαφέρον, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα δώσουν το παρών.