Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

«Παγώνουν» οι συνομιλίες ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Έτοιμοι για νέα κλιμάκωση της έντασης των σχέσεων Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται να είναι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι ζητούν την άμεση διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στο πλαίσιο ψηφίσματος, το οποίο τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας του Σώματος.

Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής

Η Διάσκεψη των Προέδρων είχε αποφασίσει προ ημερών την έκδοση του ψηφίσματος, ενώ ήδη τέσσερις πολιτικές ομάδες είχαν θέσει θέμα αναστολής της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, υπό το φως της κατάλυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και των σαρωτικών συλλήψεων δημοσιογράφων και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε «τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» της Τουρκίας και σημείωσε ότι «θέλουμε την Τουρκία ως εταίρο και όχι ως μέλος της Ε.Ε.», επαναφέροντας τη γνωστή θέση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών.

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Τζάνι Πιτέλα, ανέφερε ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πρέπει να παγώσουν προσωρινά». Ο κ. Πιτέλα υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή» και ότι η πόρτα για την Τουρκία και τον λαό της παραμένει ανοικτή «όχι όμως και αυτή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επί του παρόντος».

Στην ίδια γραμμή και οι Φιλελεύθεροι, οι οποίοι αποτέλεσαν την πρώτη πολιτική ομάδα της Ευρωβουλής που ζήτησε πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Ξεκάθαρη θέση προς την ίδια κατεύθυνση πήρε και η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, η οποία έχει καλέσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τα κράτη-μέλη «να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μέχρι την αποκατάσταση του κράτους δικαίου», να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία και να τερματίζουν τη Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τον Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ και την Κίτι Πίρι, εισηγήτρια για την Τουρκία, ακύρωσαν προγραμματισμένη επίσκεψη στην Τουρκία, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, επειδή «διαφώνησαν με το σχήμα των συναντήσεων».

«Εξαιτίας διαφορών ως προς το σχήμα των συναντήσεων, ο πρόεδρος Σουλτς, σε συμφωνία με τους ευρωβουλευτές Μπροκ και Πίρι, αποφάσισαν να ακυρώσουν την επίσκεψη έως ότου γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφερόταν σε εκείνη την ανακοίνωση του ΕΚ.

Κλείνοντας, όπως είναι ήδη γνωστό η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό την έκδοση ενός ψηφίσματος με το οποίο θα αναστέλλονταν επ’ αόριστα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και της ΕΕ λόγω παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Βέβαια ερώτημα αποτελεί το τι θα γίνει με την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img